Lærerne skal holde kæft og rette ind, skrev viceborgmester i Halsnæs Walter Christophersen. Modelfoto.

Viceborgmester: Lærerne skal holde kæft og rette ind

Lærerne i Halsnæs i Nordsjælland har i fællesskab besluttet at sende et åbent brev til byrådet. Det affødte en skarp reaktion fra viceborgmester Walter Christophersen (Dansk Folkeparti)

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det nye byråd i Halsnæs Kommune kører en konfrontatorisk linje. I stedet for at forsøge at indgå en aftale med lærerne har de valgt at løfte timetallet med fem lektioner per uge". Sådan skriver lærerne i Halsnæskredsen i en resolution, der blev vedtaget på kredsens generalforsamling i fredags den 21. marts.

Brevet blev sendt til alle byrødderne i lørdags, og natten til søndag kom der svar fra viceborgmester Walter Christophersen (Dansk Folkeparti).

"Den socialdemokratisk ledede regering har initieret og besluttet folkeskolereformen. Qua ovenstående ville det derfor klæde Danmarks Lærerforening, Kreds 38, Halsnæskredsen at holde kæft, rette ind, komme i arbejdstøjet og tage ansvar for Halsnæs Kommunes Folkeskole!", skrev viceborgmesteren til lærerforeningen og resten af medlemmerne af byrådet.

Herefter har historien bredt sig til de lokale medier og sociale medier, hvorlinjerne i debatten har været skarpe. (se link til højre for artiklen)

Henrik Lakner, der er formanden for lærerkredsen mener, at kommentaren taler for sig selv. Men han er ikke specielt overrasket:

"Nu kender jeg Walter Christophersen, og det kommer ikke så meget bag på mig, han har sjældent udtalt sig positiv om de ansatte i Halsnæs Kommune", siger Henrik Lakner og uddyber baggrunden for resolutionen:

"Vi oplever byrådet som konfrontatorisk, fordi de har forslået at hæve det gennemsnitlige undervisnignstimetal fra 650 til 780 klokketimer. Det skal besluttes på byrådsmøde i aften. For os er det konfrontatorisk i forhold til lærere og børnehaveklasseledere i kommunen", siger Henrik Lakner.

En byrådsbeslutning fra december 2013 drejede sig om at undersøge mulighederne for at indgå en lokal aftale, men det er altså afvist af det nye flertal.

Her er der enighed om arbejdstid

Faglig klub Lærerne på Frederiksværk Skole reagerede på angrebet fra viceborgmesteren ved at indkalde til møde i Faglig Klub. Her vedtog de skrivelsen:

"Denne retorik finder vi dybt stødende og krænkende i en tid, hvor alle forsøger at få enderne til at nå sammen om at skabe den bedste skole for Halsnæs' børn og unge. Vi opfordrer byrådets øvrige medlemmer til at tage skarp afstand fra Walther Cristophersens udtalelser, som på ingen måde er fremmende for samarbejdet for skolepolitikken på Halsnæs´ skoler. Et samarbejde vi finder livsvigtigt, med de mange forandringer og nye vilkår som eleverne og lærerne har i vente om ganske få måneder".

En række byrådmedlemmer har allerede taget afstand fra viceborgmesterens udtalelse.

Dårlig timing Det har ikke været muligt for folkeskolen.dk at få en kommentar fra Walter Christophersen. Borgmester Steen Hasselriis (V) har over for Frederiksborg Amts Avis ærgret sig over timingen i det åbne brev fra lærerforeningen:

"Det, at Danmarks Lærerforening udsender en resolution, mens der forhandles politisk og i administrationen har ikke gjort det nemmere at lave forlig. Det er meget dårlig timing, siger borgmesteren til Frederiksborg Amts Avis.