Specialundervisning
0   453

Aarhus samler viden om børns sprog og kommunikation i nyt kompetencecenter

Børn med tale- og høreproblemer eller sproglige vanskeligheder som følge af stammen kan få hjælp i et nyt sproghus, hvor Aarhus Kommune samler specialuddannede medarbejdere fra sine egne hidtidige tilbud og fra tilbud i region. Centret skal betjene 175 børn og unge om året.

Kompetencecenter for Sprog og Kommunikation et netop åbnet og hører under Møllevangskolen, som i mange år har haft specialklasser for børn med høretab. I dag rummer klasserne også børn, der ikke har høretab, men som har impressive, ekspressive og pragmatiske vanskeligheder.

"Vi får henvist færre og færre elever til klasserne, fordi børn med høretab opdages tidligere end førhen, samtidig med at man kan sætte ind med teknologisk hjælp. Der er dog fortsat behov for klasserne, og de fortsætter som hidtil, men de kommer ind under kompetencecentret, så vi kan bevare vores ekspertise" fortæller Møllevangskolens leder Majbritt Jensen, som får det ledelsesmæssige ansvar for kompetencecenteret.

Centret får tilbud til børn og unge fra nul til 18 år

Det nye er, at kompetencecentret også har tilbud til førskolebørn og til børn og unge fra nul til 18 år med sproglige vanskeligheder som følge af stammen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Hidtil har PPR kørt forløb for førskolebørn forskellige steder i byen, men nu samler kommunen disse forløb hos os, samtidig med at den trækker de førskolebørn hjem, som har gået i regionale tilbud", siger Majbritt Jensen.

Kompetencecentret ligger i et sproghus lidt væk fra skolen og finansieres af de penge, kommunen hidtil har brugt på egne og regionale specialydelser. Her kommer de specialuddannede medarbejdere også fra.

"Vi har ansat fire talehørelærere i kompetencecentret, mens PPR har tilknyttet en fysioterapeut og en psykolog, som begge er specialister i kommunikationsproblemer. I forvejen har vi talehørelærere i specialklasserne. Det interessante er, at vi får flere dygtige mennesker i spil, så de kan udvikle deres særlige viden", siger Majbritt Jensen.

Børn kan få et intensivt sprogbad

Kompetencecentrets har kapacitet til at betjene cirka 175 børn og unge årligt. De bliver visiteret til centrets tilbud af PPR.

"Vi har udviklet et såkaldt sprogbad, hvor skolebørn i 13 uger får to timers intensiv undervisning med en talehørerlærer, og hvor vi tester, om det var det, der skulle til. For førskolebørn varer forløbet 20 uger. Det er et stort indgreb i fire-fem åriges hverdag at skulle væk fra deres børnehave i to gange fire timer om ugen, så vi vil nøje vurdere, om det er den bedste måde at gøre det på, eller om vi eventuelt skal korte forløbet ned", siger Majbritt Jensen.

Kompetencecentret får også til opgave at udbrede viden om, hvordan forældre, dagtilbud, skoler og fritidstilbud i øvrigt bedst hjælper børn med vanskeligheder inden for sprog og kommunikation.

Tæt samarbejde med kompetencecenter for læsning

I forvejen har Aarhus Kommune et kompetencecenter for læsning på Rosenvangskolen i Viby, og de to centre skal arbejde sammen.

"Børn med kommunikationsvanskeligheder har også tit problemer med at lære at læse, fordi de kan have svært ved at forstå, hvad der bliver sagt. Derfor har vi aftalt, at vi skal arbejde sammen", siger Majbritt Jensen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.121 andre er allerede tilmeldt

PPR-netværket er for ansatte og andre med interessere for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
242 andre er allerede tilmeldt