Forende Demokrater i Frederikshavn står til at få max en kandidat i byrådet, og det bliver sandsynligvis lærer Frank Zenas.

Lockoutparti på vippen i Frederikshavn

I dag går kommunalvalget løs. I Frederikshavn har spidskandidaten for det lærerstiftede parti, Forenede Demokrater, oplevet stor sympati for lærernes værdier og oplevelserne under lockouten. Alligevel tror han kun på, at én ud af listens tre kandidater, får plads i byrådet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunalvalg i kredsstyrelsen: Har været på gaden og holdt vælgermøde

Valgkampen har primært handlet om skolepolitik i Frederikshavn, og alle kandidater stryger lærerne med hårene. Det fortæller Frank Zenas, der er én af tre opstillede kandidater for Forende Demokrater i Frederikshavn. Lockouten er stadig nærværende for mange borgere, men han forventer alligevel, at få frederikshavnere vil sætte et kryds ved Forenede Demokrater i dag.

Se hvad lockoutpartiets kandidater mener

"Det er op ad bakke at være et nyt parti, fordi vi stadig er ret ukendte. I løbet af valgkampen har jeg fået meget ros for vores eksistens, og folk udtrykker sympati for det, lærerne blev udsat for under lockouten.  Men hvor meget det bærer på valgdagen, ved vi ikke", siger Frank Zenas, der er listens øverste kandidat i Frederikshavn.

I Frederikshavn sparede kommunen 14,7 millioner på lærerlønninger, og hvordan de penge skal bruges har også været et af de centrale diskussioner op til valgdagen. 

Sådan bliver lockout-milliarden brugt

"Alle kandidater har været enige i, at lærerne er blevet overset, og at skolen skal have tilført penge efter lockouten. Det ville være tåbeligt at sige andet. Vi mener jo, at Forenede Demokrater er det eneste parti, der er helligt, fordi alle andre partier har svigtet under lockouten.  Det har jeg også mødt en del kritik af fra andre politikere og nogle lærere", siger Frank Zenas.

Stikprøver under valgkampen har spået partiet mellem én og fire procent af stemmerne. Hvis prognosen holder, placerer det partiet på grænsen mellem ingen og et enkelt mandat i byrådet.

Kæmper for demokrati Forenede Demokrater stiller med i alt 17 kandidater fordelt på otte kommuner. Partiet blev stiftet af en gruppe lærere efter forårets lockout og har primært af kandidater med lærerbaggrund. Alligevel vil partiet gerne væk fra udelukkende at repræsentere lærerne, og vil markere, at de kæmper for de demokratiske og åbne værdier, som lockouten svigtede.

 Valgkandidater: Vi vil sikre penge til efteruddannelse af lærerne

"Vores mærkepunkter er demokrati, anstændighed og faglig troværdighed. Vi vil have at fagpersonerne skal høres, og at det ikke kun er administrative personer uden forstand på faget, der tager beslutninger. Det er med udgangspunkt i de værdier, at vi stiller op til valget", siger Frank Zenas.