Lærerne drømmer om fremtidens arbejdspladser

Midt i en myldrende kongreshal står en stand med splinternye skolemøbler. Her går lærerne rundt og drømmer om egne skriveborde, aflåste skabe og loungeområder, som de ikke kan finde plads til i virkelighedens skole.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et afskærmet sofaområde har fire lærere sat sig til rette på de røde puder. De diskuterer undervisningsminister Christine Antorinis udtalelser, rækker efter karameller på midten af bordet og hen over sofaens bagvæg titter et par kolleger op og blander sig i diskussionen.

Det ligner en almindelig kaffepause på lærerværelset, men faktisk er de midt i en menneskefyldt forhal på Danmarks Lærerforenings Kongres 2013.

Kredsformand så rødt over skolelederformand

Lærerarbejdspladser er et af emnerne på årets kongres, og derfor har møbelproducenten Kinnarps opsat et udvalg af deres kontor- og uddannelsesmøbler, så lærere og skoleledere kan få inspiration til, hvor-dan skolerne kan indrettes, når lærerne fremover skal tilbringe hele arbejdsdagen på skolen. "Når jeg kigger rundt på alle de her møbler, så kunne jeg da godt drømme om, at det var sådan nogle omgivelserne, vi fik på skolerne. Et sofaområde som dette, burde der være nogle stykker af på skolen, så man for eksempel kunne bruge det til at læse op på faglitteratur på steder, hvor der er ro til fordybelse. Her er rigtigt mange pladsbesparende skriveborde og skabe, som jeg tror, ville passe rigtig fint ind i en lærers dagligdag. Virkeligheden er bare, at der ikke er plads til de faciliteter i virkeligheden", siger May-Britt Timm Wachmann, der er kredsmedlem og arbejdsmiljøansvarlig i Horsens.

Syv ud af ti lærere: Fuld tilstedeværelse bliver dyrt og bøvlet

Vi vil gerne være på skolen Lige over for opstillingen af møbler, står arkitektfirmaet Bascons stand, hvor de uddeler en inspirationguide til indretning af lærerarbejdspladser, som DLF har bedt dem udarbejde. Ligesom når lærerne kaster et blik over forsamlingen af moderne kontormøbler som hjertet begærer, kan lærerne heller ikke forestille sig bladets kulørte arbejdspladser på deres egne skoler. "Inspirationsmaterialet er flot og lækkert og fuldt af en masse drømmebilleder af, hvordan arbejdspladserne kan se ud. Men jeg har svært ved at se, hvordan virkeligheden skal komme til at se ud på den måde", siger May-Britt Timm Wachmann.

Fotografer din arbejdsplads og vind et weekendophold

Ved siden af hende sidder næstformanden i Horsens Lærerkreds, Signe Henningsen. Hun understreger, at hun gerne vil være på sin arbejdsplads, og at fuld tilstedeværelse måske ville være kommet af sig selv, hvis KL var kommet med skriveborde og team-rum i stedet for lovgivning.   "Det er vigtigt, at der kommer rum til samarbejde og ro. Der skal være individuelle arbejdspladser til den enkelte lærer, hvor der er plads til lærernes ting. Hvis man havde lavet arbejdspladser før man lavede lovgivning, så er jeg ikke i tvivl om, at mange ville have valgt at være mere på skolen", siger Signe Henningsen.  "De kan godt glemme det med, at lærerne skal ud i mærkelige kroge. Det er ikke i orden", lyder det fra den anden side af bordet, hvor delegeret Lillian Andersen fra Silkeborg sidder. "Det her kunne også være gjort under A08", medgiver hun.

Læs mere

Bascons inspirationsguide til indretning af arbejdspladser