Kønsfordelingen er beregnet på baggrund af tal om optaget 2013 fra 30. juli. Procenterne kan have ændret sig en lille smule, da nogle studerende er sprunget fra efter at have fået pladsen, mens andre er kommet ind på ledige pladser via efteroptag.

Læreruddannelsen tiltrækker flere mænd end tidligere

Kønsfordelingen på læreruddannelsen er ikke så skæv, som den har været. I årets optag af studerende tegner mændene sig for 42 procent af pladserne, mens de kvindelige studerende udgør 58 procent. Det er en fremgang i optagne mænd på 2 procentpoint siden 2010.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når de nye studerende møder ind til første time på læreruddannelserne i disse uger, så er det med en mere lige fordeling af mænd og kvinder, end der har været de senere år. Årets optag afslører, at 42 procent af de studerende på læreruddannelsen er mænd mod 41 procent sidste år og 40 procent i 2011 og 2010.

Bob Bolhbro, der er formand for Lærerstuderendes Landskreds, mener, at den mere lige fordeling tegner godt for fremtiden.

"Man kan aldrig ramme en helt lige 50-50 fordeling, men tallet indikerer, at vi er tæt på en lige fordeling", siger Bob Bolhbro og tilføjer, at det er vigtigt, at der uddannes både mandlige og kvindelige lærere, så børnene ude på skolerne møder voksne af begge køn.

Nu starter den nye læreruddannelse

Tiltræk mænd med særlige lærerprofiler Hvis professionshøjskolerne skal tiltrække flere mænd til lærergerningen, så mener Bob Bolhbro, at der er en mulighed ved at arbejde mere med naturfagene.

"Vi kan få en bonus ved at forstærke naturfagene. Der mangler lærere inden for dette område, og vi ved, at mænd oftere søger naturfag. Men vi er på den anden side heller ikke interesserede have fag, der er kønsdomineret som sådan", siger Bob Bolhbro og henviser til, at professionshøjskolerne UCC og Metropol har lavet et samarbejde om en særlig naturvidenskabelig lærerprofil (ASTE), som måske kan tiltrække flere mænd.

Graden af mandehørm varierer på de enkelte uddannelsessteder. På læreruddannelsen Blaagaard/KDAS er 49 procent af de optagne mænd. I bunden ligger læreruddannelserne i Roskilde og Nørre Nissum, hvor andelen af nye mandlige lærerstuderende er på 36 procent mod 64 procent kvinder.

Over 20 procent faldt fra før starten på læreruddannelsen

Lægger sig op af landsgennemsnittet Optaget på læreruddannelsen afspejler næsten den gennemsnitlige kønsfordeling i statistikken over optaget til de videregående uddannelser. I forhold til fordelingen af pladser på videregående uddannelser, tegner mændene sig i år for 43 procent af pladserne og kvinderne for 57 procent ifølge tal fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Nu starter den nye læreruddannelse