På Holbæks skoler har man sat fokus på læsning gennem de seneste to år og fortsætter nu med matematikken.

Holbæk har taget hul på folkeskolereformen

I Holbæk Kommune er man ikke nervøs for den kommende folkeskolereform. De er nemlig på andet år af en lignende reform med styrkelse af dansk og matematik, mere motion og pædagoger i undervisningen. Men det koster penge, understreger børneudvalgsformanden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Holbæk har de seneste to år lavet skole ud fra strategien Fremtidens Folkeskole. Det betyder, at der har været massiv indsats på læsning, og herfra fortsætter de med matematik. To skoler har forsøgt sig med engelsk fra 1. klasse med gode erfaringer. Fra næste år kører kommunen forsøgsordning med ekstra idræt fra børnehaveklasse til og med sjette i samarbejde med de lokale idrætsforeninger og der er indgået et samarbejde med DGI. For at sikre god inklusion er der ansat pædagoger og andre medarbejdere på skolerne til understøttende undervisning i 14 timer i gennemsnit i alle 0. til 3. klasser. Så formand for udvalget for Børn i Holbæk Kommune Agnete Dreier (SF) er ikke nervøs for den kommende reform. Den passer fint med det, de allerede er i gang med. Men hun understreger, at det koster penge.  "Kommunernes økonomiaftale, som netop er blevet forhandlet, giver nogle ekstra ressourcer, og lærerne får fra næste skoleår flere undervisningstimer. Men samlet set vil skolereformen betyde, at vi skal gå endnu længere, end vi allerede har gjort. Derfor får vi brug for flere resurser til implementering og gennemførelse af den nye reform", siger hun.

Holbæk har sparet 15 millioner på lockouten. De penge går, udover kompenserende undervisning, til den kommende reform.

Sådan bliver lockout-milliarden brugt

Her har lærerne været med på råd På mange måder ligner Holbæks minireform, den reform, som Vordingborg Kommune gennemførte fra dette skoleår med fuld inklusion, heldagsskole og ny skolestruktur, hvor pengene følger eleven.

I Vordingborg er inklusion og heldagsskole nu hverdag

Men i modsætning til Vordingborg, hvor lærere og forældre har følt sig kastet hovedkulds ind i reformen, er Holbæks lærere godt tilfredse. Kredsformand for Holbæks lærere Jens Rohrberg ser den lokale minireform som en succes. "Jeg er blevet spurgt til råds og har været med inde over. Jeg sidder med i styregruppen og arbejder med på forvaltningsplanen".

Lærerne: Hvorfor spurgte de aldrig os?

Holbæk har endnu ikke indført fuld inklusion, det kommer fra sommeren 2014 og der håber Jens Rohrberg, at der kommer flere penge. Holbæk har ligesom Vordingborg ændrer skolestrukturen, så der nu er otte skoler fordelt på 20 matrikler, hvilket frigav 20 millioner i sparede lederlønninger, medarbejderoptimering og en ny tildeling. Før fik skolerne penge pr. klasse, nu får de pr. elev - cirka 33.000 kr. pr. elev plus et beløb til hver skole/matrikel til at understøtte reformens tiltag. "Vi prøver at få flere resurser med eleverne, når der skal indføres fuld inklusion. Og vi arbejder også for at få lavet handleplaner for inklusionen", fortæller Jens Rohrberg.

 

Læs mere

Læs mere om Holbæks strategi Fremtidens Folkeskole