"Vi giver KL en håndsrækning med vores ja til at se på, om konkrete elever har brug for et beredskab", siger Gordon Ørskov Madsen fra LC's forretningsudvalg.

LC siger ja til at se på nødberedskab til elever fra specialklasser

LC kommer nu KL i møde og siger ja til, at kommunerne kan oprette nødberedskab til særligt sårbare elever fra specialklasserækker, hvis lockouten træder i kraft. Men LC fastholder sit nej til et generelt nødberedskab, og det indbringer KL måske for Arbejdsretten.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

KL havde indkaldt Lærernes Centralorganisation til fællesmøde i går for igen at drøfte muligheden for at oprette et nødberedskab til elever, der modtager undervisning i specialklasser og på sygehuse.

LC: KL har ansvaret af lockout af lærere i specialklasser

På mødet sagde LC ja til at tage stilling til, om navngivne elever har brug for et nødberedskab. Hvis det er tilfældet, skal der knyttes navngivne lærere til beredskabet.

"Vi vil gerne se på helt særlige enkeltelever, hvis KL kan dokumentere, at et stop i undervisningen er en trussel mod dem. Det har vi sagt ja til af hensyn til eleverne, men jeg forventer ikke, at der er ret mange børn i den situation", siger Gordon Ørskov Madsen fra LC's forretningsudvalg.

Omstændeligt, men bedre end et totalt nej

KL beder kommunerne om hurtigst muligt at sende navne ind på relevante elever. Herefter skal KL og LC tage stilling til, om den enkelte elev lever op til kravene.

"Det bliver omstændeligt, men det er bedre end et totalt nej. Vi forbeholder os dog retten til at videreføre sagen i Arbejdsretten for at få afgjort, om lærerne har pligt til at indgå en aftale med os om et generelt nødberedskab", siger forhandlingschef Lene Møller fra KL med henvisning til hovedaftalen mellem KL og LC.

Elever fra specialklasserækker kan blive omfattet af nødberedskab

Her fremgår det, at der normalt vil være behov for et nødberedskab, hvis der er tale om arbejde, der er livsvigtigt eller påkrævet for at undgå helbreds- og/eller varigt førlighedstruende følger.

Selv om LC fortsat afviser et generelt beredskab, forventer Gordon Ørskov Madsen ikke, at KL går til Arbejdsretten.

"Ved at sige ja til at se på elever i kritiske situationer giver vi KL en håndsrækning. KL har selv valgt, hvem de vil lockoute, så de kunne have gjort deres forarbejde ordentligt og have undtaget alle lærere i specialundervisningen", siger Gordon Ørskov Madsen.

Skoletilbud fortæller ikke nødvendigvis om elevens sårbarhed

I modsætning til underviserne på specialskoler er lærerne i specialklasserækker ikke undtaget den varslede lockout mod lærerne. Forskellen skyldes, at det skal være tydeligt, hvem der er omfattet af lockouten, hvis den kommer, og lærere i specialklasserækker kan også undervise i almene klasser.

Speciallærere undtaget fra KL's lockout

Men om en elev går på specialskole eller i specialklasse fortæller ikke nødvendigvis noget om elevens sårbarhed. Det afgøres alene af, hvordan den enkelte kommune har valgt at indrette sin specialundervisning.

Moderniseringsstyrelsen har også varslet lockout af de statsansatte lærere, men spurgte forinden skolerne, om de har elever, for hvem det vil være kritisk med et stop i undervisningen. Disse skoler er så blevet undtaget.