Det skal være tydeligt, hvem der er omfattet af konflikten, mener KL. På billedet fortæller KL's politiske top, at KL har varslet lærerne lockoutet, men altså ikke lærerne på specialskoler.

Elever fra specialklasserækker kan blive omfattet af nødberedskab

I modsætning til kollegerne på specialskoler er lærere i specialklasserækker ikke undtaget KL’s varslede lockout. Det skyldes, at nogle af dem også underviser almene elever. KL mødes med LC senere på ugen for at diskutere et eventuelt nødberedskab til eleverne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

KL har undtaget specialskolerne fra en eventuel lockout af hensyn til eleverne, og det har fået lærere, der underviser i specialklasserækker til at undre sig over, hvorfor det samme ikke gælder dem, da deres elever også kan være sårbare over for pludselige forandringer.

Speciallærere undtaget fra KL's lockout

Forskellen skyldes, at KL ønsker, at det skal være klart, hvilke lærere der er undtaget, og hvem der ikke er, forklarer chefkonsulent Nanna Kolze fra KL.

"Nogle af de lærere, der underviser i specialklasserækker, underviser også i den almene folkeskole. Derfor skelner vi mellem de to måder, kommunerne organiserer deres specialundervisning på. Vi kender ikke eleverne i den enkelte skoles specialklasser og har derfor ikke mulighed for at vurdere, hvor sårbare de er", siger hun.

Beredskab vil næppe omfatte alle elever

I stedet har KL bedt kommunerne melde ind, om de har elever, som de har behov for at oprette et nødberedskab til. Derfor kan der være hjælp på vej til de børn, som man ikke uden videre kan sende hjem til forældrene. Men beredskabet bliver ikke nødvendigvis for alle, der går i en specialklasserække.

"Man vil skulle vurdere det enkelte barns udfordringer med at få afbrudt sin skolehverdag, så langt hovedparten af forældrene må regne med at få deres børn hjem", siger Nanna Kolze.

Selv om der oprettes nødberedskab til en elev med autisme, betyder det med andre ikke, at alle med diagnosen er omfattet.

KL mødes med LC senere på ugen for at diskutere, om det skal være muligt for kommunerne at oprette nødberedskab, hvis den varslede lockout bliver en realitet.

Cirka 4.500 lærere, psykologer og skolekonsulenter er undtaget

Ud over specialskoler for børn og voksne er lærere på interne skoler på døgninstitutioner og observations- og heldagsskoler også undtaget fra konflikten. Ifølge KL drejer det sig om cirka. 3.200 medarbejdere.

Desuden undtages cirka 1.300 psykologer og skolekonsulenter, der ikke arbejder efter lærernes arbejdstidsregler.