Det endte med en "gammel" A05-arbejdstidsaftale til Odense Kommunes vision om længere skoledag

Det blev en A05-aftale i Odense

Kreds og kommune indgik i nat en aftale om lærernes arbejdstid i Odense. Det blev en A05-aftale. "Jeg er utrolig ked af, at det ikke blev en A08-aftale", siger kredsformanden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sent i nat underskrev formand for Odense Lærerforening Anne-Mette Kæseler Jensen en arbejdstidsaftale med Odense kommune.

"Vi endte med at underskrive en A05-aftale. Jeg er utrolig ked af, at de ikke blev en A08. Men det var det sidste forhandlingsmøde, og vi vurderede, at det var den bedste mulighed - frem for at gå fra hinanden uden en aftale", siger Anne-Mette Kæseler Jensen.

Kredsen var parat til at finde 26 millioner kroner

Kredsen var for to år siden med til at finde besparelser for 43 millioner kroner og havde også i dette forhandlingsforløb, der har stået på siden efteråret, erklæret sig parat til at finde de 26 millioner kroner, som kommunen i denne omgang ønsker at spare på skoleområdet.

"Vi havde sagt, at vi gerne ville undervise mere mod, at der så skulle være færre møder og færre andre opgaver. Og vi havde gennem medierne forstået, at det var kommunen også indstillet på. Men da det kom til stykket i nat, skulle det være mere 'ren undervisning'. Altså uden, at der blev færre møder. Det blev vi noget overraskede over", fortæller Anne-Mette.

Odense vil spare 26 millioner kroner om året på længere skoledag

Kredsen: Det bliver en discount-skole

Kredsen havde blandt andet også ønsket at få ind i aftalen, at der blev åbnet mulighed for, at lærere kunne stå for aktivitetstimerne i den nye længere og mere sammenhængende skoledag, som byrådet i Odense Kommune vedtog før jul.

"Hvis lærerne står for aktivitetstimerne, vil det sikre kvalitet og sammenhæng i skoledagen. Men det var et af de steder, hvor vi heller ikke kom nogen vegne. Nu risikerer aktivitetstimerne at blive løsrevne aktiviteter for aktiviteternes egern skyld", siger Anne-Mette Kæseler Jensen.

"Som vi ser det, er den sammenhængende skoledag en spareøvelse, der er pakket ind som skoleudvikling. Den sælges til forældrene som mere undervisning, men i virkeligheden dækker den over at finde den billigste løsning. Vi frygter, det bliver en discount-skole", siger tilføjer hun.

Hun vurderer, at aftalen ikke garanterer Odenses skoleelever mere undervisning end lovens minimumstimetal.

Odense Kommune har vedtaget sammenhængende skoledag

Odense Kommune er i forvejen en spare-kommune

Odense Kommune er i forvejen den kommune på Fyn, der bruger færrest penge på skoleområdet, oplyser kredsformand. Og endvidere den storkommune i landet, der bruger færrest penge på skoleområdet.

"Og Odense ligger på en sørgelig fjerdeplads på listen over, hvilke kommuner der har sparet mest på skoleområdet siden 2009. Det er bekymrende", siger kredsformanden.

Hun har indkaldt kredsstyrelsen til ekstraordinært møde i morgen.