"Vi er kede af udsigten til at miste vores arbejdsplads, og det har affødt en ny form for usikkerhed, hvor folk spørger sig selv, hvor de skal arbejde, og hvilke opgaver de kommer til at sidde med", siger Hanne Kloster.

Nordjyske kommuner overtager det regionale taleinstitut

Kommunerne i Nordjylland vil overtage Taleinstituttet i Aalborg til nytår. De har endnu ikke lagt sig fast på en ny model, men et forslag går på at dele instituttet op i fire centre. For de ansatte er hjemtagelsen et skridt mod en afklaring efter lang tids usikkerhed.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De nordjyske kommuner har meddelt Region Nordjylland, at de vil overtage Taleinstituttets opgaver, når den nuværende kontrakt udløber til nytår. Det sker efter, at en arbejdsgruppe igennem længere tid har set på alternative modeller.

"Vi er blevet orienteret om, at kommunerne overtager vores opgaver senest 1. januar 2014, men at det kan ske før, hvis de har en model på plads. Regionen siger, det vil ske efter ske efter lov om virksomhedsoverdragelse, så personalet skal følge med ud i kommunerne. Men vi ved ikke, hvordan kommunerne vælger at løse opgaven, eller hvordan processen frem mod overtagelsen kommer til at forløbe", siger speciallærer og konsulent i afdelingen for hjerneskader Hanne Kloster, som er nyvalgt tillidsrepræsentant for de ansatte, der er medlemmer af DLF.

Medarbejderne har længe haft behov for en afklaring

Hanne Kloster har svært ved at kommentere på fremtiden, så længe kommunerne ikke har lagt sig fast på en model for, hvordan opgaverne skal løses fremover.

"Men jeg kan fortælle, at vi har levet i usikkerhed i lang tid, for kommunernes beslutning om at hjemtage opgaverne er et resultat af en lang proces. Usikkerheden har været en stressfaktor, så vi har længe haft behov for en afklaring, og nu er det første skridt taget. Men vi er alle kede af udsigten til at miste vores arbejdsplads, og det har affødt en ny form for usikkerhed, hvor folk spørger sig selv, hvor de skal arbejde, og hvilke opgaver de kommer til at sidde med", siger Hanne Kloster.

Kommunernes har forvejen hjemtaget en række opgaver. I en rundspørge, folkeskolen.dk har foretaget blandt en række tillidsrepræsentanter fra specialiserede institutioner, svarede Hanne Klosters forgænger, speciallærer Peter Selch Bak, at Taleinstituttet er blevet beskåret med cirka 35 procent siden strukturreformen i 2007, og at antallet af lærerstillinger stort set er fulgt med procentvis. Som lærer i læseafdelingen blev han selv virksomhedsoverdraget til VUC pr. 1. januar i år.

Lærere på specialinstitutioner oplever massiv tilbagegang

Overlæge fra universitetshospitalet er bekymret

Overlæge Kirsten Hald fra øre-, næse- og halsafdelingen på Aalborg Universitetshospital udtrykker sin bekymring for, at nordjyder med kræft i svælg og på stemmebånd vil være ilde stedt, når resten af Taleinstituttet lukker.

"For patienter, der bliver ramt af forholdsvis sjældne kræftsygdomme i svælget, er det vigtigt, at der findes talepædagoger med den nødvendige ekspertise. Den ekspertise, frygter jeg, vil forsvinde, hvis Taleinstituttet lukker, og personalet bliver fordelt på flere enheder", siger hun til Nordjyske Stiftstidende.

Svært at samle voksne kursister nok til holdundervisning

Hanne Kloster deler bekymringen.

"Det er vigtigt, at kommunerne finder en model, hvor vi kan udnytte vores faglighed i forhold til alle målgrupper og samtidig bevarer vores tværfaglige samarbejde, som giver mange tilgange til de opgaver, vi løser. Det er svært at sige noget klogt om fremtiden, før vi ved, hvad kommunerne præcis vil, men vi deler bekymringen og håber, at kommunerne finder en løsning, hvor Taleinstituttets højt specialiserede viden kan bevares til gavn for borgerne", siger tillidsrepræsentanten.

Måske ulmer et oprør blandt menige byrådsmedlemmer

Et udvalg skal finde ud af, hvordan kommunerne skal indrette sig for at kunne løse Taleinstituttets opgaver. Ifølge de lokale medier er det alene de nordjyske borgmestre, der har truffet beslutningen om at hjemtage instituttets opgaver, og måske ulmer der et oprør blandt menige byrådsmedlemmer rundt om i kommunerne. I hvert fald bebuder flere over for Nordjyske Stiftstidende, at de vil tage sagen op i deres eget byråd.

En af dem er tidligere skatteminister Ole Stavad (S), der sidder i kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune.

"Det er ligegyldigt, om der står Region Nordjylland eller Aalborg Kommune over indgangen, men det er vigtigt, at vi bevarer taletræningen samlet både organisatorisk og fysisk. Ellers forsvinder ekspertisen, og det vil være katastrofalt for ikke blot Nordjylland, men for hele landet", siger han til avisen.

Ole Stavad vil forsøge at benytte sine gamle kontakter i Folketinget til at sikre en højt specialiseret taletræning i Nordjylland.

Speciallærere: Borgerne får et ringere tilbud