Tablets/iPads
1   639

Gyldendal giver Odder særrabat på digitale læremidler

Skolerne i Odder har ekstraordinært billig adgang til alle Gyldendals digitale læremidler. Til gengæld får forlaget erfaringer, der kan vise sig uvurderlige i kapløbet om at udvikle fremtidens digitale læremidler.

(Rettet klokken 11:43, red.)

I maj 2011 besluttede byrådet i Odder at investerere knap otte millioner kroner i at udstyre alle elever og lærere i kommunens folkeskoler med en iPad. Det viste sig dog svært at skaffe undervisningsmaterialer til de nye tablets, og derfor lavede man en aftale med forlaget Gyldendal.

"Der eksisterede digitale læremidler men ikke nogen, der dækkede alle fag på alle niveauer. Det var det, vi kunne hjælpe dem med. Nogle læremidler scannede vi ind og lagde til rådighed i pdf-format. Andre var tilgængelige i digital version. Der var forskellige spor, vi forfulgte, der tilsammen gjorde, at vi kunne dække dem ind", siger Mikael Pedersen, forlagschef på Gyldendal Uddannelse, om den treårige aftale, der blev indgået i januar 2012.

Pdf'er erstattes af i-bøger

Artiklen fortsætter under banneret

Til gengæld for den særlige ordning med, hvad Gyldendal kalder ekstra store rabatter til Odder, får Gyldendal uvurderlige erfaringer og feedback på digitale læremidler i udviklingsfasen.

"Det vi får - og især i starten fik - ud af aftalen, er nogle meget tidlige erfaringer og en direkte kontakt med en kommune, hvor skolerne meget massivt bruger vores digitale læremidler. Udviklingen går stærkt i disse år, så det er vigtigt at få erfaringer fra skolerne så tidligt som muligt", siger Mikael Pedersen.

"Der er i dén grad forskel på at få feedback fra én klasse, der har en dedikeret lærer, og så Odder, hvor det er alle klasser og alle lærere - både dem, der er mindet på det og dem, der i mindre grad er det".

Pdf-versionen af papirlæremidlerne var en midlertidig løsning, der skulle til for at løse Odders akutte problem. De bliver efterhånden erstattet af såkaldte i-bøger, fortæller Mikael Pedersen.

"Vi var og er især interesserede i feedback på vores rigtige digitale læremidler. For eksempel vores fagportaler, som vi jo var ved at lave dengang. Der kunne vi på et meget tidligt tidspunkt indsamle erfaringer med hvordan de virkede i praksis i alle fag og på alle niveauer - og endda på iPads", siger forlagschefen.

Gyldendal har lignende særaftaler om læremidler på skoleniveau, men ikke med andre kommuner.

Svært at sætte kroner og øre på

Ifølge Mikael Pedersen er det så godt som umuligt at sige, hvad aftalen er værd i kroner og øre.

"Noget af det, de fik, blev opfundet til lejligheden og har aldrig været til salg. Normalt sælger vi abonnementer per klasse, og der får enhver kommune rabat efter hvor mange, de køber til", siger han.

Normalprisen for et klasseabonement til en af Gyldendals fagportaler er 700-800 kroner per år per klasse. Forlaget har seks portaler og to på vej.

Ingen grund til misundelse

Ifølge John Klesner, der er formand for it-vejledernes forening, er der ingen grund til misundelse fra andre kommuner over aftalen.

"Man kan mene hvad man vil om Projekt Odder, men der er også positivt, at der er nogen, der afsøger nye veje og finder ud af hvad der er holdbart. Det koster penge at satse, og så er det også fint at man får nogle fordele", siger han.

John Klesner peger på, at alle skoler kan søge tilskud til digitale læremidler gennem en tilskudspulje de næste fire år.

"Så alle får en bid af kagen lige nu, synes jeg. Odder har jo også med åbne arme inviteret andre indenfor for at lytte til hvilke udfordringer, der har været. Og det er jo ikke kun positive signaler, der kommer. De har satset og deler viden med andre. Så er det fint, at de også har fået et rygstød", siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.870 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
531 andre er allerede tilmeldt