DLF er imod obligatoriske heldagsskoler

Regeringen ønsker, at elever i folkeskolens overbygning skal være i skole 37 timer om ugen. DLF mener, at man hellere skal tænke i helhed i skolen frem for obligatorisk heldagsskole.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er imod, at man fra centralt hold skal diktere, at alle skoler skal være heldagsskoler", siger formand for DLF Anders Bondo Christensen kort efter Lærerforeningens ekstraordinære kongres er afsluttet.

Udspil: Folkeskolen bliver en heldagsskole

I november offentliggjorde Ministeriet for børn- og undervisning en evaluering af de 12 skoler, der har dispensation til lange skoledage og resultatet var, at heldagsskoleformen ikke i sig selv gav et fagligt løft til eleverne.

Heldagsskoler virker kun under de rette forhold

 "Vi er imod det, fordi vi ikke har noget belæg for, at det giver en bedre skole. De få forsøg, der har været har faldet meget forskelligt ud. Halvdelen af dem har jo haft negative konsekvenser for elevernes faglige udbytte ifølge den undersøgelse, der er lavet. På den baggrund kan man  ikke beslutte, at nu skal alle skoler være heldagsskoler", siger Anders Bondo Christensen.

Skoler skal selv vælge status

Anders Bondo mener, at der er skoler, der kan have stort udbytte af at fungere som heldagsskole.

Her er DLF's udspil

"De steder, hvor man kan se, at det er en god idé, skal man give mulighed for det. Men det er noget helt andet end at gøre det obligatorisk. I øvrigt kan man høre, at de skoler, der selv synes, de har succes med det, fortæller, at det er helt afgørende, at der er opbakning fra forældre og elever og lærere. Og det får man ikke ved at det besluttes gennem lovgivning fra Christiansborg".

Lærernes formand frygter, at en obligatorisk heldagsskole, vil få nogle forældre til at vælge folkeskolen fra.

"Det underminerer folkeskolen, og det er i modstrid med de målsætninger regeringen har med denne reform".

DLF: Skolerne skal åbne dørene for omverdenen

DLF er dog klar til at holde skolen åben hele dagen. DLF's udspil lægger op til, at skolen bør være et lokalt kulturcenter. Skolen skal være åben for at trække det omgivende samfund ind i undervisningen eksempelvis ved at inddrage skolesport, Ungdommens Røde Kors, og også ved at forældre får større mulighed for at være inddraget i skolen.

"Derfor bør der sættes mere fokus på at skabe helhed i skolen end at sikre en bestemt heldagsform. Skolen skal ikke være et sted, hvor eleverne føler, at de skal være hele dagen, men et sted, hvor eleverne ser et formål i at være aktive", står der i oplægget. 

Læs mere

DLF's skolepolitiske udspil "Sammen gør vi en god skolebedre"

Powered by Labrador CMS