Anmeldelse Pædagogik
0   533

Inklusion for alle

Emnet for denne bog er så vedkommende, at det burde blæses op i en selvlysende vægavis over enhver folkeskole - de stille og oversete elever.

Stille stemmer

Fakta


Titel
Stille stemmer

Forfatter
Frank Spring, Heidi Honig Spring

ISBN
9788772817255

Pris
275

Sider
217

Forlag
Dafolo

Specialpædagogik

Artiklen fortsætter under banneret

Vi kender dem formentlig alle sammen, de stille elever, der ofte må klare sig selv, fordi mere anmassende kammerater tager opmærksomheden, eller fordi vi alt for sent bliver opmærksomme på, at der rent faktisk er tale om en ”stilhed”, der kræver pædagogisk handling, for at de aktuelle elever kan inkluderes på en ordentlig måde.

Bogen her hviler på et grundigt og velbeskrevet forarbejde, der vil kunne spare den enkelte lærer og det enkelte team rigtig mange timer. Den er struktureret i tre omfattende dele: De stille elever som faglig udfordring, forskellige forklaringsmæssige tilgange til begrebet og endelig nogle bud på indsatstyper og værktøjer.

Blandt det, der først springer i øjnene, er bogens tone, der er respektfuld over for emnet, og som, rent sprogligt, er nem at gå til. Med forfatternes egne ord er det intentionen at ”forholde sig til de stille elever i folkeskolen – og til de professionelle og deres indsats omkring de pågældende elever” (side 19). Dermed lægges der op til en balance mellem det at afgrænse ”stilhed” som et socialt konstrueret element og det at arbejde ud fra et større inklusionsperspektiv.

I bogens første del indkredses emnet teoretisk og historisk, uden at sammenhængen til hverdagens praksis eller den løbende revision af lovgrundlaget går fløjten. Det gøres samtidig på en måde, så en kollegial gennemlæsning af teksten vil kunne inspirere for eksempel et lærerteam til udvikling af et fælles sprog og en fælles forståelsesramme for emnet og de elever, det handler om, uden at hvad som helst problematiseres ukritisk.

For særligt interesserede er der hele vejen igennem klare henvisninger til teoretikere, der har forholdt sig til eller direkte undersøgt emnet. Dette sker, uden at forfatterne bliver docerende eller enstrengede. Det virker mere som en gennemgående ambition at ville belyse emnet fra flere vinkler og derudfra inspirere til en fremadrettet pædagogisk praksis.

Undervejs slår det mig flere gange, at bogen har en form, der vil kunne anvendes både blandt studerende, der har brug for at sætte sig ind i emnet for første gang, og blandt lærere, der har brug for at få perspektiveret nogle af de iagttagelser, de allerede har gjort af enkelte elever, og som nu står over for at skulle italesætte og iværksætte nogle brugbare handlestrategier.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.563 andre er allerede tilmeldt