OK13
0   414

Delegerede: Drop "mystiske" projektkrav

Ledelsen i Danmarks Lærerforening har lagt op til at stille en helt ny type overenskomstkrav om, at lærerne får uddannelse og arbejdsmiljøforhold, der kan sikre god inklusion og undervisning, Men flere delegerede siger klart nej til "mystiske" projektkrav.

"Vi vil stille krav om et overenskomstprojekt, som sikrer, at lærerne kan leve op til folkeskoleloven. Det skal blandt andet ske i form af projekter med udvikling af undervisningens kvalitet - og dermed elevernes udbytte af undervisning - i et samarbejde mellem de relevante lokale parter ud fra det samme processyn, som vi for eksempel har set i Ny Nordisk Skole", forklarede formand for overenskomstudvalget Gordon Ørskov Madsen.

Han understregede, at det selvfølgelig ikke skal koste lønmidler, eftersom det jo i forvejen er arbejdsgiverens forpligtelse at levere en god undervisning i folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Både efteruddannelse og sikring af et godt arbejdsmiljø er helt naturlige og legitime krav at stille. Men hvorfor vente til Overenskomst 13?" spurgte medlem af hovedstyrelsen og formand for Frederiksberg Lærerforening Ane Søegaard.

"Alt koster ved en overenskomst"
Eftersom det er arbejdsgiverens opgave at sikre, at arbejdsstyrken er uddannet og har de rette forhold til at udføre arbejdet, mente hun faktisk, at det var mere naturligt, hvis det var arbejdsgiverne, der stillede den type krav.

"Der er enighed om, at det ikke må koste på rammen. Men alt koster ved en overenskomst - bare ikke nødvendigvis på lønmidlerne. Det koster for eksempel heller ikke på rammen at opgive aftaleretten eller forringe opsigelsesvarsler - men det koster for medlemmerne. Hvad må disse krav koste? Hvor langt vil vi gå?" spurgte Ane Søegaard, der har stemt imod kravforslaget i hovedstyrelsen.

Har allerede ret til indflydelse på arbejdsmiljø
Vibeke Lynge, formand for lærerkredsen i Høje-Taastrup, gik også på talerstolen på overenskomstkongressen i Tivoli Congress Center i København:

"Hvis vi vil have indflydelse på arbejdsmiljøet, har vi allerede ret til det lokalt. Hvis vi har kræfterne til at gå ind i det arbejde, kan vi bruge de love, der findes på området. Vi behøver ikke stille mystiske overenskomstkrav", sagde hun, ligesom også Morten Refskov, Ballerup, protesterede imod projektkravene.

Der er dog også støtte til de nye overenskosmtkrav - blandt andet fra Claus Andersen, Horsens, som påpeger, at Danmaks Lærerforening har stillet krav til det fysiske arbejdsmiljø på skolerne i mange år.

Bondo: Vi løber ingen risiko
Anders Bondo opfordrede kongressen til at stemme ja til projektkravene:

"Vi skal tænke nyt og være dem, der sætter en dagsorden. Der er nogle, der fremhæver, at uddannelsesplanerne fra OK11 ikke virker, og det er rigtigt nok. Men hvis vi giver op, så snart noget ikke virker, så kommer vi ingen vegne. Vi må have nogle langsigtede strategier", sagde DLF-formanden og garanterede, at han aldrig vil give afkald på aftaleretten.

"Når vi skal tale om undervisningens kvalitet ved overenskomstbordet og ikke bare snakke med KL om det, er det fordi det er den eneste måde at forpligte kommunerne på. Det kan godt ske, det er en blindgyde, men jeg kan ikke se, vi løber nogen risiko - vi komme måske bare til at udstille nogle arbejdsgivere, som ikke vil være med til projekter, der skal give god undervisning".

Kongressen er samlet i dag og i morgen netop for at vedtage Danmarks Lærerforenings krav til Overenskomst ´13.

*Opdateret kl 15:50*
Kongressens flertal besluttede at stille kravene om kvalitets- og arbejdsmiljøprojekter ved Overenskomst '13.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ