Fysisk arbejdsmiljø
1   265

Totalt røgfri skoler fra 15. august

Fra næste skoleår bliver det forbudt at ryge cigaretter på skolernes område. Store bøder til skolerne, hvis de ikke lever op til reglerne.

Har du svært ved at få hvilet ørerne i frikvarteret? Fordi elever og kollegaer opfører sig som køer, der bliver sat på græs for første gang, når klokken ringer ud til frikvarter? Så kan det være, at du skal overveje cigaretterne. I hvert fald bliver det fra den 15. august forbudt at ryge både indendørs og udendørs på skolernes martrikel. Dermed skal rygende lærere i fred og ro pulse på deres smøger væk fra skolernes pulserende område.

Bag stramningen af loven står regeringspartierne og Enhedslisten. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) udtaler i den sammenhæng:

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg er utrolig glad for, at et ansvarligt flertal i Folketinget vil skabe markante forbedringer for danskernes sundhed. Regeringen søgte bred opbakning til at udbrede de røgfri miljøer yderligere især i forhold til børn og unge, som vi har en særlig forpligtelse til at hjælpe med at træffe sunde valg. Hvis vi kan holde de unge fra at gå i gang med at ryge, er vi kommet et vigtigt skridt videre i arbejdet for et sundere Danmark. Dette arbejde har oppositionen desværre ikke villet deltage i. Jeg vil derfor gerne kvittere for, at Enhedslisten er gået med og har taget et medansvar."

Det står om skoler i den nye rygelov:

På børneinstitutioner, skoler, kostskoler, herunder efterskoler, treårige gymnasiale ung-domsuddannelser, anbringelsessteder (døgninstitutioner opholdssteder og lignende) mv. for børn og unge under 18 år, må der ikke ryges indendørs og udendørs. Rygeforbudet skal også omfatte lærere, pædagoger, forældre og andre, der opholder sig på institutionens område.

folkeskolens facebook-side, fortæller Mette Roden: "Vi har haft rygning forbudt på skolens matrikel i flere år."

Mens virkeligheden for Anette Madsens skole er anderledes: "Hos os bliver der røget i et lokale i kælderen, hvor eleverne ikke har adgang".

I loven er der indført en eskalerende bødeordning ved overtrædelse af reglerne. Første brud giver en bøde på 5.000 kroner, mens det hedder 10.000 kroner anden gang, og 20.000 kroner tredje gang reglerne bliver overtrådt. Sundhedsministeriet oplyser, at bøden vil tilfalde skolen, hvis den ikke indfører rygeforbudet.
Hvis skolen har indført en rygepolitik, der lever op lovgivningen, og en nikotinhungrende lærer får tændt sin smøg, før han er helt ude af parkeringspladsen, vil det ikke blive en sag for det centrale bødesystem. I stedet vil det være op til skolens egen rygepolitik at sanktionere lovbryderen.

Hvordan er rygepolitikken på jeres skole i dag? Får de nye regler konsekvenser?

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
795 andre er allerede tilmeldt