Odense fyrer før de forflytter

Odense Lærerforening holdt i går stormøde i anledning af den kommende sparerunde, hvor der blandt andet er byttet rundt på afskedigelses- og forflyttelsesprocessen, så man risikerer at fyre flere end nødvendigt. Skolechefen forklarer, at det handler om økonomi, men han medgiver, at flere lærere end nødvendigt risikerer at blive fyret.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Odense Kommune er under økonomisk pres, derfor skal kommunen spare 66,6 millioner kroner på folkeskoleområdet. Konkret bliver det 151 stillinger heraf 124 lærere. I sig selv en kritisk situation, men udtalelser fra børn- og ungerådmand, Stina Willumsen(SF) til Fyens Stiftstidende, har gjort ondt værre. "Vi har brug for et opgør med den tanke, at vi pinedød skal fastholde alle", har rådmanden sagt. Den udmelding har skabt vrede blandt lærerne, der ikke oplever at deres daglige indsats bliver anerkendt. Folkeskolen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Stina Willumsen, hun henviser til skolechef Poul Anthoniussen.

Kunne måske undgå fyringer

En af de problematiske ting i forløbet er, at kommunen har valgt at fyre før de ved, hvor mange der vælger at gå af før næste skoleår. I følge Odense Lærerforening kan man helt undgå fyringer, hvis man venter og ser, hvor mange, der går frivilligt.

Hvorfor har I byttet rundt på afskedigelses og forflyttelsesprocessen? "Hvis skolerne først opsiger folk til maj måned, så vil vi være henne sidst på året før besparelsen er hentet ind. Så ud fra en økonomisk vurdering er vi nødt til at spare tidligere, end vi har været vant til i Odense. Når vi så bytter rundt, så har Odense Lærerforening ret i, at der kan være en vis usikkerhed omkring det estimat, vi har lavet for antallet fyringer. Vi bruger erfaringstal og har lagt sidste års antal pensionerede lærere ind, så er det marginale udsving vi taler om", siger Poul Anthoniussen. Risikerer I ikke, at fyrede medarbejdere skal ud og søge deres eget job til sommer? "Vi lagt alle anstrengelser ind i at ramme rigtigt. Men jeg kan ikke lægge hovedet på blokken og sige, at vi ikke har ramt seks forkert til den ene eller den anden side. Det kan godt være at vi får et antal lærere, der skal ud og søge et job i skolevæsenet", siger Poul Anthoniussen. Han forklarer, at fyrede lærere vil få jobbet, hvis der opstår ledige jobs, inden for de første tre uger efter deres afskedigelse, og at de i opsigelsesperioden vil blive indkaldt til samtale. Hvis en stilling har rigtig mange interne ansøgere vil der blive nedsat et udvalg, der skal bestemme hvem der skal til samtale, ligesom eksterne kan søge jobbet", siger Poul Anthoniussen. Han tror det er skadeligt med for aldershomogene lærerværelser, men han afviser i øvrigt, at fyringerne kommer til at handle om alder.

Efteruddannelse er et ledelsesansvar

Det har vakt forargelse, at kommunen forsømmer efteruddannelse, samtidig med, at den nu vil have ansat lærere med andre kompetencer end dem, den nuværende personalegruppe besidder. I et notat fra den 22. december med titlen Afskedigelses- og forflyttelsesprocedure, står der:   "Odense Kommune ønsker i højere grad at bruge forflyttelser frem for efteruddannelse til at sikre de efterspurgte kompetencer (eksempelvis læsevejledere) på alle skoler, således at efteruddannelsesmidlerne kan anvendes på andre områder." Er medarbejdernes kompetencer og dermed efteruddannelse ikke et ledelsesansvar? "Vi har som arbejdsgivere et medansvar for medarbejdernes kompetencer. Når vi skriver, som vi gør, er det ikke en replik til generel kompetenceudvikling. Vi har nogle specialistuddannelser, som tager lang tid at tage og som er meget dyre for eksempel: Læservejleder, AKT-vejleder og skolebibliotekar. Så hvis skole A har tre skolebibliotekaruddannede og skole B mangler, så vil vi forflytte i stedet for at lade skole B uddanne en bibliotekar", siger Poul Anthoniussen.

Handler ikke om sygdom

Sygdom har været et andet område, som medarbejderne frygter kommer til at være afgørende for afskedigelser. I notatet fra den 22. december, nævner kommunen "arbejdsindsats: Stabilitet, fleksibilitet" som et af kriterierne, der skal ligge til grund for afskedigelser og forflyttelser. Men Poul Anthoniussen afviser, at sygdom kommer til at ligge til grund for afskedigelserne. "Vi har ikke taget sygdom ind som et kriterium, man har ret til at være syg, og det gør vi ikke brud på. Vi arbejder hele tiden på at forebygge og minimere sygefravær. Når vi skriver stabilitet ind, så kan det for eksempel handle om optræden i mødekulturen. I forholdet mellem arbejdsgiver og arbejdstager er der altid et fokus på det samlede sygefravær, men det er ikke en del af den her afskedigelsesrunde, som er tillagt særlig betydning. Man bliver ikke fyret, fordi man har været syg. man kan blive afskediget, når en leder har vurderet på alle de kriterier, vi har sat op. Vi har ikke rangordnet dem", siger Poul Anthoniussen.

Onsdag aften havde Odense Lærerforening indkaldt til stormøde. Mødet vedtog en udtalelse direkte stillet til rådmanden: "Som lærergruppe står vi tilbage med en klar opfattelse af, at du kan selv og ved bedst selv -og totalt undsiger og nedgør vores lærerfaglighed og arbejdsindsats. Kan du overbevise os om noget andet -eller vil du kun din egen vej? Er det en ny generel praksis i Odense, at man fyrer frem for at kompetenceudvikle?"