Søndervangskolen
0   19

Ministeriet kræver Søndervangskolens millionpræmie returneret

Undervisningsministeriet tager imod Aarhus Kommunes tilbud om at tilbagebetale Søndervangskolens karakterpræmie på 1,3 millioner kr. Derudover oplyser ministeriet, at man afventer den uvildige undersøgelse, inden man går videre i sagen.

Opdateret kl. 17.48 med oplysning om, at ministeriet endnu ikke har modtaget pengene og med kommentar fra direktør i Børn og Unge i Aarhus Kommune Martin Østergaard Christensen

Undervisningsministeriet vil have på 1,3 millioner kroner tilbage, som Søndervangskolen vandt for sine karakterer ved prøverne i 2018, hvor de var med i Lars Løkke Rasmussens skolepulje.

Det fremgår af en ny henvendelse fra Styrelsen for Kvalitet og Undervisning (Stuk) til Aarhus Kommune, som Folkeskolen har fået aktindsigt i.  

Det er tredje gang, at styrelsen under Børne- og Undervisningsministeriet henvender sig til Aarhus Kommune i sagen om Søndervangskolen. Og det er en direkte opfølgning på det seneste svar fra kommunen, der ikke bød på mange nye detaljer om kommunens håndtering af sagen gennem årene.

Artiklen fortsætter under banneret

Årsagen er "konstateret snyd" og tvivlen i 2018      

Som noget nyt tilbød Aarhus Kommune dog at tilbagebetale præmien på 1,3 millioner, fordi "man ikke med sikkerhed [kan] dokumentere, at der ikke er forekommet uregelmæssigheder i forbindelse med afviklingen af prøverne i 2018".  

En sådan tilbagebetaling finder styrelsen helt på sin plads, fremgår det af styrelsens nye henvendelse.  

"Det er på grundlag af de foreliggende oplysninger fra kommunen samlet set styrelsens vurdering, at kommunen ikke har opfyldt betingelserne for tildelingen af puljemidlerne", skriver styrelsen og henviser til, at årsagen er tvivlen om prøverne i 2018 og "den konstaterede snyd med læseprøven i 2016, som indgår som en del af grundlaget for udbetaling af tilskuddet" - med henvisning til, at skolen skulle forbedre sine karakterer sammenlignet med et gennemsnit af sine egne karakterer fra årene 2014, 2015 og 2016.

Og Aarhus Kommune kan meget vel allerede have taget pengene op af lommen. For af henvendelsen, som Aarhus Kommune modtog fredag den 12. november, fremgår det, at ministeriet kun gav Aarhus Kommune en uge til at få sendt pengene retur.

Går i dialog med Ankestyrelsen efter uvildig undersøgelse

Modsat Stuks første to henvendelser til Aarhus Kommune indeholder den seneste henvendelse ikke nye spørgsmål den aarhusianske forvaltning.

Ministeriet oplyser i stedet i en kort kommentar til redaktionen, at man lige nu afventer konklusionerne fra den uvildige undersøgelse, inden man efter dialog med Ankestyrelsen vil gå videre i sagen.

"STUK har modtaget to redegørelser fra Aarhus Kommune om Søndervangsskolen. Besvarelse af flere spørgsmål udestår. STUK afventer yderligere konkrete besvarelser samt resultaterne af den uvildige undersøgelse og vil herefter i dialog med Ankestyrelsen tage stilling til de videre skridt i sagen", lyder det fra ministeriet.

Af ministeriets svar fremgår, at den uvildige undersøgelse forventes afsluttet i løbet af uge 49.

Styrelsen har desuden indkaldt repræsentanter for forvaltningen til et Skype-møde i næste uge om en styrkelse af kommunens tilsyn med Søndervangskolen og kommunens øvrige folkeskoler.

Flere kommunale indrømmelser undervejs

Aarhus Kommune har tidligere i sine svar til styrelsen erkendt, at man ikke førte skærpet tilsyn med Søndervangskolens prøver i 2018, selvom det var planlagt, efter Århus Lærerforening havde informeret forvaltningen om, at flere af skolens lærere beskyldte skolen for at have snydt ved læse- og retskrivningsprøven i både 2016 og 2017.

Det er også tidligere kommet frem, at Søndervangskolen hele tre gange siden 2018 har været i ministeriets søgelys, og hver gang har Aarhus Kommune lavet en redegørelse uden at nævne anklagerne om snyd ved skolens prøver.

Tilføjet kl. 17.48

Ministeriet har ikke modtaget pengene endnu

Styrelsen for Kvalitet og Undervisning (Stuk) oplyser overfor redaktionen, at man endnu ikke har modtaget tilbagebetalingen.

"Aarhus Kommune har ikke dags dato tilbagebetalt puljemidlerne, men Aarhus Kommune har overfor STUK bekræftet, at de tilbagebetales hurtigst muligt", lyder det fra styrelsen.

Overfor redaktionen forsikrer direktør i Børn og Unge i Aarhus Kommune Martin Østergaard Christensen, at kommunen har i sinde at sende pengne retur. 

"Vi betaler naturligvis pengene tilbage. Det har hele tiden været vores hensigt at betale penge tilbage, hvis kommunen ikke har opfyldt betingelserne for tildelingen af puljemidlerne. Det har STUK nu konkluderet, så vi er i proces, og pengene er på vej til STUK", siger han i et skriftlig svar.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ