”Vi kommer til at skulle leve med corona ikke bare dette skoleår, men de kommende år, og derfor også arbejde med, hvordan vi kan gennemføre undervisning i videst muligt omfang på normal vis”, siger skoleleder Preben Stadsgaard, der allerede måtte sende en årgang hjem første skoledag.

9. årgang blev sendt hjem allerede før første skoledag

Mindre end ét døgn før første skoledag måtte Samsøgades Skole give 9. årgang besked om, at de skulle blive hjemme mandag. Allerede i dag kunne langt de fleste dog møde ind til fysisk undervisning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter en uges planlægning på Samsøgades Skole i Aarhus var alt klar til skolestart mandag morgen i denne uge.

Men i løbet af søndagen indløber der besked hos skoleleder Preben Stadsgaard om, at tre-fire elever på 9. årgang er smittet med coronavirus, efter at cirka 10 elever på årgangen fredag aften har deltaget i et fælles udendørs arrangement.

"Vi har hverken det eksakte tal eller konkrete navne, så vi vælger søndag aften, at årgangen skal blive hjemme mandag og modtage undervisning virtuelt", fortæller Preben Stadsgaard.

Lærere forbereder sig: Vi frygter, vi bliver sendt hjem igen i efteråret 

Sidste skoleår måtte Samsøgades Skole sende afgangseleverne hjem til onlineundervisning ad flere omgange. Derfor ramte beskeden om, at det var nødvendigt med endnu en hjemsendelse allerede fra første skoledag, hårdt.

Det skulle dog vise sig at være en kort affære i denne omgang.

Beskeden om hjemmeundervisning første skoledag bliver sendt ud via Aula søndag aften ved 19-tiden. Mandag morgen kan skolelederen til sin glæde se, at alle forældre har åbnet den.

I løbet af dagen får skolen mere konkrete informationer, og allerede om formiddagen kan Preben Stadsgaard konstatere, at de berørte elever er gået i selvisolation og har kontaktet alle nære kontakter.

Sundhedsminister forventer større smittespredning, når skolerne åbner

Om eftermiddagen træffer han den beslutning, at de elever på årgangen, der ikke har været til arrangementet, kan møde ind til fysisk undervisning igen tirsdag morgen, mens de hjemsendte elever er med virtuelt på distancen.

Vil strække sig langt for at holde normalt skema

Netop fordi skolen sidste skoleår var hårdt ramt af nedlukninger og hjemsendelser, er man både i ledelsen og i personalegruppen enige om, at man vil gå langt for at gennemføre normal undervisning dette skoleår, fortæller skolelederen.

"Jeg tror, vi kommer til at have en hverdag, hvor der skal meget mere til, før man sender en hel klasse eller årgang hjem - også selv om der er smitte hos enkelte elever, som så må følge undervisningen hjemmefra. Det, fornemmer jeg, er indstillingen hele vejen rundt", siger Preben Stadsgaard, som tilføjer:

Seks gode råd til at undervise fysisk og online samtidig: 'Nok den sværeste undervisningsform, der findes'

"Vi kommer til at udvikle på den måde at drive skole på - ikke bare dette skoleår, men de kommende år. Vi kommer til at skulle leve med corona og derfor også arbejde med, hvordan vi kan gennemføre undervisning i videst muligt omfang på normal vis".

Den ambition afspejles også i de nye retningslinjer, der landede fredag eftermiddag i sidste uge. Her skal der mere til for, at en klasse eller årgang hjemsendes på grund af smitte hos enkelte elever.

Overblik: Nye corona-retningslinjer vil give færre afbrydelser i skolen

Plan B skal være klar - men helst blive i skuffen

For lærerne på skolen betød situationen, at de efter en uges forberedelse i ugen op til elevernes skolestart søndag aften skulle omstille sig til at undervise på en anden måde, end de havde gjort klar til, da de var gået på weekend.

"En del af første skoledag handler heldigvis om at give informationer om, hvad der kommer til at ske i de enkelte fag, og det kan man også online. Men vi blev naturligvis taget lidt på sengen af, at første hjemsendelse sker allerede første skoledag. Den havde ingen af os set komme", siger Preben Stadsgaard.

"Der er nogle erfaringer fra det seneste halvandet år at trække på, og de store elever er både vant til at bruge læringsplatformen og deres chromebooks. Det er værre, hvis de mindste elever bliver sendt hjem. Det skal vi have diskuteret, hvordan vi eventuelt skal løse fremadrettet", tilføjer han.

Skoleledere og lærere: Største udfordring bliver at holde corona væk fra skolen

Skal man som lærer have en decideret Plan B klar til dette skoleår, hvis man med så kort varsel skal kunne omstille sig?

"Det skal man have som lærer og som skole, og jeg kan kun ikke rose lærerne nok for, hvor gode de er til at omstille sig. Og også hvor gode de er til at håndtere, at de kanaler, man normalt søger svar på sine spørgsmål gennem, ikke har svar på rede hånd, fordi der er kommet så mange ændringer på så kort tid", siger Preben Stadsgaard.

"Plan B er ikke færdigudviklet. Men vi bliver klogere og klogere, så jeg tænker ikke, vi er langt fra. Vi har allerede fået første bevis på, at vi godt kan lave den omstilling, når vi kan. Men som sagt: Vi vil gå langt for ikke at hjemsende så meget i dette skoleår, som i sidste. Det er både elever, lærere, forældre og ledelse indstillet på. Det orker vi simpelthen ikke mere."