Ungdomsuddannelser
0   7

Parter enige: Øget samarbejde og flere resurser kan hjælpe flere med diagnoser til en ungdomsuddannelse

Kun fire ud af ti elever med en psykiatrisk diagnose har afsluttet en ungdomsuddannelse seks år efter grundskolen, viser en analyse fra KL-nyhedsbrevet Momentum. Økonomien står i vejen for at sætte tidligere ind med hjælp, mener kommuner, børne- og ungepsykologer og ADHD-foreningen.

Mens 40 procent af de unge med psykiatrisk diagnose, der gik i 9. klasse i 2013/2014, havde fået en ungdomsuddannelse i 2020, drejede det sig om knap 80 procent af de unge uden en psykiatrisk diagnose. Det viser den nye analyse fra Momentum, som udgives af KL.

Tallene bekymrer ledende overlæge for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland og formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Linda Hardisty Bramsen.

"Det kalder på, at vi ikke har øje på indsatserne tidligt nok. Vi begynder først meget sent at snakke om ungdomsuddannelser, og hvordan man kan hjælpe eleverne til at få en, men i virkeligheden skulle man have fokus på, at indsatsen skal være allerede tidligt i folkeskolen", siger hun til Momentum.

Det er direktør i ADHD-foreningen Camilla Lydiksen enig i.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi er ikke lykkedes med at ændre det, selv om vi har kendt problemet længe. Det er meget utilfredsstillende særligt for dem, det handler om. Der skal sættes ind langt tidligere", siger hun.

Der er brug for øget samarbejde og flere resurser

Linda Hardisty Bramsen fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab er ikke i tvivl om, at det kræver optimeret samarbejde regioner og kommuner imellem, og at der bliver tilført flere resurser til området.

"Man skal lave indsatser og behandlingsindsatser ude i kommunerne, når det giver mening, og det kan man måske gøre bedre og mere målrettet, hvis vi er med på sidelinjen. I den forbindelse er vi meget optaget af at komme ud som konsulenter, hvor vi kan blive spurgt til råds. Det er den vej, vi gerne vil", siger Linda Hardisty Bramsen.

Også KL-formand Jacob Bundsgaard (S) efterlyser flere resurser.

"Det giver mening, at opgaven ligger i regi af kommunerne, så det kan ske i sammenhæng med kommunernes øvrige tilbud i både PPR og på socialområdet. Det vil både hjælpe børn, unge og deres familier samt aflaste børne- og ungdomspsykiatrien", siger han til nyhedsbrevet og pointerer, at det vil kræve langt flere midler end dem, kommunerne har til rådighed i dag, og at KL derfor vil bruge økonomiforhandlingerne til at sætte en ny retning for socialområdet.

Du kan læse hele artiklen og analysen via dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.464 andre er allerede tilmeldt

PPR-netværket er for ansatte og andre med interesse for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
631 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
488 andre er allerede tilmeldt