"Man skal virkelig være omstillingsparat og tilrettelægge sin undervisning helt anderledes, så det er tilpasset fremmøde eller onlineundervisning. Nu kan vi åbne, men den lægger tæt på grænsen, så spørgsmålet er, om vi pludselig lukker ned igen", siger lærer på Tinderhøj Skole i Rødovre Lotte Maria Larsen.

Skolerne åbner i Rødovre i dag: Lidt stramt, at de kan lukke ned så hurtigt igen

I dag åbner skolerne i Rødovre for første gang efter påske. Men den såkaldte testbaserede incidens er stadig så tæt på 200, at skolerne kan blive lukket igen når som helst. Det er frustrerende – især når man er lærer for de mindste, siger Lotte Maria Larsen.

Publiceret

Ny model for automatisk lukning afskoler

Når den testkorrigerede incidens i en kommune overstiger 200 erkommunalbestyrelsen forpligtet til - i hele kommunen - at meddelepåbud om lukning af

  • Alle grundskoler
  • Alle SFO'er og klubtilbud
  • Alle ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner
  • Alle lokaler og lokaliteter, hvor der udøveskulturaktiviteter
  • Alle lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, ogforeningsaktiviteter

Når skolerne er lukket, skal det testkorrigerede incidenstalvære under 200 i syv dage, før skolerne kan åbne igen.

Når incidensen i et sogn overstiger 400 smittede med covid-19pr. 100.000 borgere pr. uge, der er registreret flere end 20smittetilfælde i alt de sidste syv dage og positivprocenten er på 2procent eller mere skal samme aktiviteter i sognet lukkes.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærer på Tinderhøj Skole i Rødovre Lotte Maria Larsen glæder stort sig til at møde sine elever i 1. og 3. klasse i dag. Det er første gang siden, eleverne gik på påskeferie i slutningen af marts.

"Vi fik først at vide mandag aften (anden påskedag, red.), at nu skulle vi være lukket ned, og vi skulle lave onlineundervisning. Straks melder spørgsmålet sig: hvor lang tid skal vi være lukket ned? Vi sidder og holder øje med incidenstallet på TV2. Det er så frustrerende, og så lavede de beregningerne om i denne uge. Man skal virkelig være omstillingsparat og tilrettelægge sin undervisning helt anderledes, så det er tilpasset fremmøde eller onlineundervisning. Nu kan vi åbne, men den lægger tæt på grænsen, så spørgsmålet er, om vi pludselig lukker ned igen", siger Lotte Maria Larsen. 

Coronaomstillinger udmatter lærerne: Det skal du være opmærksom på

Da eleverne ikke kunne møde i skolen efter påskeferien, måtte Lotte Maria Larsen hurtigt sadle om.

"Jeg har mest matematik i 1. og 3. klasse. Man kan ikke bare smække lektioner af sted. Jeg måtte lave om på det, så det kunne være emner, de bedre kunne komme i gang selv med hjælp hjemmefra. Men det er frustrerende, for der sidder nogle, der ikke kan få hjæp hjemme. Så dem, der får hjælp rykker meget, mens de andre ikke gør. Og man skal hele tiden være klar til at tilpasse sig".

 

Særligt coronasmittetal afgør skolelukninger 

Håber på mere stabil skolegang

Og selvom lærerne har fået meldingen om, at skolen åbner i morgen, så kan tallene hurtigt tippe over de 200, der skal til for, at skolerne må lukke igen.

"I princippet kan det jo vende igen. Det bliver op ad bakke. Det er lidt stramt, at det kan ske så hurtigt. Men det er gamet lige nu. Det er frustrerende. Det er svært at undervise de små online. De bliver hurtigt urolige. De har myrer i bukserne".

Og netop urolige børn på billeder på en skærm er ikke det bedste for Lotte Maria Larsen, som ligesom flere af sine kolleger var syg med corona i november.

"En af følgevirkningerne er, at det at sidde og kigge på en computer og have onlineundervisning er svært, fordi billederne bevæger sig, og små børn sidder meget uroligt. Det er meget bedre at være på arbejde og have dem foran sig og have mulighed for at få noget luft og tage de pauser, der skal til", siger Lotte Maria Larsen.  

Lærer har fået anerkendt covid-19 som arbejdsskade

Lærerkreds: Lærerne er under pres

Formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp fortæller, at lærerne helt sikkert er under pres, men at der også er en accept af, at det er sådan, det må være.

"Vi lever i en skoleverden nu, der hele tiden er potentiel omskiftelig. Det presser rigtig mange lærere at skulle omstille sig hele tiden. Derfor har vi over for kommunen lagt vægt på, at der ikke stilles krav, som ikke kan honoreres", siger han.

Han er meget taknemmelig for, at politikerne har besluttet, at skolerne kan køre med nødundervisning indtil sommerferien. Han havde også gerne set, at man sløjfede eksaminer og nationale test.

"Omdrejningspunktet er den enkelte skole, hvor tillidsrepræsentanten og skoleleder er meget gode til at få tingene til at fungere lokalt. Skolerne kan tage hensyn til de elever, der måtte have brug for noget ekstra. Det er lærere, der identificerer, hvem der ikke har det godt, og så med lederne beslutter fysisk fremmøde, hvis skolen er lukket. Men vi skal hele tiden sørge for at overholde, de sundhedsretningslinjer, der er, og de skifter hele tiden. Så det er svært", siger han.

Han mærker, at en vis metaltræthed er ved at indfinde sig ved endnu en skolegenåbning.

"Folk er godt slidte af omskifteligheden både kreds, skoleledere, lærere og jeg tror også forældrene er. Men vi har grundlæggende et godt samarbejde omkring denne svære situation, så der er også stor forståelse".  

I denne omgang blev forældrene orienteret om skoleåbning før lærerne. Det er ikke optimalt, siger Anders Liltorp, men med den hastighed tingene forandrer sig, vil der ske fejl.

"Det giver jo ikke mening, at forældrene ved det, før lærerne, men med den hastighed der er, vil der ske nogle ting ind i mellem, som måske ikke er helt i orden. Det finder vi også ud af at lande mindeligt. Med alt det medlemmerne står med af krav og omskiftelighed, er jeg simpelthen næsegrus imponeret over, hvordan de håndterer det her".

Yderligere otte kommuner må åbne: Rødovre og Ishøj skal fortsat holde skolerne lukket

Læs mere

Følg med i incidenstal fra Statens Serum Institut her

Powered by Labrador CMS