Læreruddannelsen
3   20

Privat læreruddannelse: Minister beskyldes for chikane

Det falder ikke i god jord hos V og R, at undervisningsministeren nu påpeger, at folkeskoleforliget skal opsiges, hvis det skal være lovligt for lærere fra den nye, private læreruddannelse at undervise i folkeskolen. "Chikane", lyder det fra Marianne Jelved (R).

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) beskyldes  for at benytte sig af chikane og "pistoltrussels-politik" i sin ideologiske modstand mod den nye, private læreruddannelse, der tirsdag blev vedtaget i Folketinget af et flertal uden om regeringen.

Beskyldningerne kommer fra Venstre og regeringens støtteparti, de Radikale, der mener, at ministeren forsøger at afspore debatten om den nye læreruddannelse.

Tirsdag aften lod ministeren forstå på Twitter, at lærere fra den kommende uddannelse slet ikke må undervise i folkeskolen. Det fremgår nemlig af folkeskoleloven, at man skal have bestået læreruddannelsen på en professionshøjskole for at undervise i folkeskolen - og hvis det skal ændres, kræver det enighed blandt alle partierne i folkeskoleforligskredsen, pointerede Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Vil V og RV opsige forliget"?, tweetede hun.

Artiklen fortsætter under banneret

Jelved undrede sig

Argumentet blev dog aldrig luftet direkte under tirsdagens debat om den nye læreruddannelse. Til gengæld spurgte bl.a. socialdemokraten Jens Joel flere gange de Radikales skoleordfører, Marianne Jelved, om hun gik ind for at overholde folkeskoleloven.

"Det var lidt underligt - men nu forstår jeg det bedre. Men jeg synes, det er beklageligt, at ministeren bruger den slags argumenter i sagen. I en eller anden forstand er det jo chikane. De kunne jo bare afvente og se, hvordan den nye læreruddannelse kommer til at se ud - og så forholde sig til det fagligt i stedet for politisk", siger Marianne Jelved - og tilføjer:

"Desuden er der jo allerede en hel del medarbejdere, der underviser i folkeskolen, uden at de har en uddannelse fra en professionshøjskole. Det må jo så åbenbart ophøre"?

Samme pointe kommer fra Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby.

"Jeg synes, at ministeren skulle kravle i sit arbejdstøj og få fundet en løsning på det problem, at op mod hver femte lærer i folkeskolen i dag ikke har en læreruddannelse, i stedet for den her paradepolitik uden argumenter. Hun bør se på, hvordan vi overhovedet sikrer, at der kan rekrutteres folkeskolelærere over hele landet. Det er et kæmpe problem mange steder", siger Ellen Trane Nørby.

"Pistoltrussels-politik"

Men har ministeren en pointe i det formelle?

"Det har jeg ikke engang behov for at forholde mig til. Jeg oplever det bare som pistoltrussels-politik fra Pernille Rosenkrantz-Theil. I mangel på argumenter mener hun så i sin ideologiske modstand mod alt nyt og alternativt, at det her er forligsbrud. Det er en pseudo-diskussion, hun forsøger at starte. Det udstiller, at hun ikke har nogle argumenter", siger Ellen Trane Nørby.

Hun peger desuden på, at der i dag allerede findes en fri læreruddannelse i Ollerup på Fyn. Dimittender herfra kan tage den særlige Ollerup-prøve, hvis de vil have undervisningskompetence til at undervise i folkeskolen.

"Ollerup eksisterer side om side med de professions-baserede uddannelser, og vi har kommuner, der sammen med Teach First og andre aktører har lavet lokale løsninger i erkendelse af, at der er rigtig mange steder, hvor man gennem en længere årrække ikke har kunnet rekruttere de læreruddannede, som man kunne ønske sig", siger Venstre-ordføreren.

Hun henviser desuden til, at der i 2017 blev lavet en ændring i folkeskoleloven, sådan at man under særlige  omstændigheder kan få lov til at ansætte folk, der ikke har en læreruddannelse.

"Måske skulle hun læse den aftale og det lovforslag, som Socialdemokratiet selv stemte for i 2017. Aftalen peger netop på, at der kan være særlige omstændigheder. Og det er jo ikke sådan, at den nye uddannelse får en kapacitet, der gør, at den vil tage brødet ud af munden på professionshøjskolerne", siger Ellen Trane Nørby.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
420 andre er allerede tilmeldt