De ældste elever i 69 kommuner skal tilbage til at modtage nødundervisning online.

Nødundervisningen gælder ikke 0.-4. klasse

Det bliver lettere for skolerne at iværksætte nødundervisning ved for eksempel meget lærerfravær, men som udgangspunkt skal undervisningen i 0.-4. klasse køre videre som sædvanligt i de kommuner, der oplever øgede restriktioner.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da skolerne i foråret først lukkede ned og senere genåbnede, gjaldt særlige regler for undervisningen, som havde karakter af såkaldt nødundervisning.

Det galdt både fjernundervisningen online og den undervisning, der foregik på skolen.

I de 69 kommuner, der i løbet af de sidste dage er blevet pålagt at sende 5.-10. klasse hjem for at modtage undervisning, er det dog kun de hjemsendte elever, der er omfattet af nødundervisningsbekendtgørelsen.

0.-4. klasse skal som udgangspunkt fortsat følge deres normale skema, dog med begrænset holddeling på tværs af klasser.

Til gengæld er det blevet gjort muligt for skolerne at iværksætte nødundervisning uden først at skulle få det godkendt af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Børne- og Undervisningsministeriet, fremgår det af ministeriets hjemmeside.

Da skolerne lukkede delvist ned i Nordjylland for at dæmme op for en særlig mutation af coronavirussen skabt af de mange minkfarme i området, herskede der de første døgn forvirring, om der var tale om nødundervisning eller efter almindeligt gældende regler.

Nordjysk lærer: Vi er 60 procent klar til mandag

Det samme gjorde sig gældende ved denne nedlukning, hvor Danmarks Lærerforening efter et møde med ministeriet mandag hurtigt meldte ud, at der var tale om nødundervisning - også for de klasser, der ikke er hjemsendt.

DLF: Husk, at der er tale om nødundervisning

Dagen efter på Danmarks Lærerforenings kongres lød det imidlertid, at flere kommuner har fået en anden udmelding.

Det fik på opfordring af formanden for Hvidovre Lærerforening, Flemming Ernst, kongressen til at vedtage en udtalelse, hvor de kraftigt opfordrede til, at nødundervisningen kommer til at gælde alle klasser.

Lærerforeningen til ministeren: Nødundervisning skal også gælde de yngste elever

Ministeriet: Almindelig undervisning "i videst mulige omfang" 

Børne- og undervisningsministeriet har her til eftermiddag opdateret deres spørgsmål/svar-side vedrørende de nye restriktioner. 

Her fremgår det, at undervisningen for eleverne op til 4. klasse "i videst mulige omfang" skal "svare til den almindelige undervisning".

Ministeriet skriver dog, at de berørte skoler i særlige situationer kan tilbyde nødundervisning for de mindste.

"Udgangspunktet er således, at elever, som ikke hjemsendes, skal tilbydes normal undervisning på skolen, i det omfang dette er muligt. Lærerfravær og/eller elevfravær kan dog være så omfattende, at man lokalt kan træffe beslutning om, at andre elever, som er på skolen, overgår til nødundervisning".

Skoleledere og kommuner har ikke været i tvivl

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal deltog ikke i mødet med ministeriet. Han har dog forstået på det, han har hørt refereret fra det, at meldingen her var, at nødundervisningen kun gælder de hjemsendte elever.

Men også at skolerne får lettere ved at gå over til nødundervisning, hvis der for eksempel er stort fravær blandt lærerne.

"Jeg havde troet, at det ville gælde alle elever, fordi man nok ville forvente, at man ville dele eleverne i mindre hold på skolen. Men det gør det ikke", siger han.

Kan være stor forskel på den lokale tolkning

Foreningen har endnu ikke et overblik over, hvordan de enkelte kommuner har valgt at håndtere situationen. Men han vil ikke være overrasket, hvis kommunerne har forskellige tolkninger.

"Men det er typisk sådan, at der går en smule både forvaltning og politik i de meldinger, der kommer. Derfor kan der være stor forskel på, hvordan man tolker tingene", siger Claus Hjortdal.

En af dem, der var hurtig med en tolkning efter statsministerens udmelding, var rådmand i Aarhus Kommune Thomas Medom.

'Det er nødundervisning', lød overskriften på et indlæg på folkeskolen.dk fra hans hånd tirsdag. Den henviste dog alene til de elever, der nu skal modtage undervisnings hjemme, siger han til folkeskolen.dk.

Debat: Det er nødundervisning

Hvad angår 0.-4.-klasse har det hele tiden stået klart for Aarhus Kommune, at det ikke er truffet en generel beslutning om at skifte til nødundervisning i de berørte kommuner, fortæller han.

"De har dog lavet en ændring, der gør, det er lettere som skole at skifte over til nødundervisning uden at skulle melde det til Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet", siger Thomas Medom.

Hvad tænker I om det?

"Vi er i virkeligheden mest optagede af, at ministeriet begynder at kigge på minimumstimetallene, nationale test, 16b og begynder at løfte noget af det pres, der er enormt lige nu i stedet for de her dag til dag-løsninger", siger Thomas Medom.

"Men i forhold til, om det er nødundervisning eller ej, der tænker vi, det er fint nok, at det er en lokal beslutning".

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danmarks Lærerforening.

Læs mere

Om nødundervisningsreglerne på uvm.dk