”Vi kommer til at forfølge det her både i finanslovsforhandlingerne, og jeg kommer til at kalde ministeren i salen igen med de her nye tal”, siger Jacob Mark.

SF kalder tvivl om corona-kompensation for en fadæse

Selvom regeringen flere har gange understreget, at staten vil dække alle coronarelaterede udgifter, tror mange skoler, at de selv ender med ekstraregningen. En fadæse, lyder det fra SF’s Jacob Mark.

Publiceret

Om Folkeskolens undersøgelse

Folkeskolen har sendt et spørgeskema til skoleledernepå landets omkring 1.200 folkeskoler. 166 skoler har gennemførthele spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på 14. Med denlave svarprocent bør undersøgelsesresultaterne tages med et vistforbehold. Skolerne i undersøgelsen er placeret i 65 af landets 98kommuner. Skolerne har haft mulighed for at deltage i undersøgelseni en periode fra midten af september til udgangen af oktober.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

40 procent af skolerne har ikke set en eneste ekstra krone til at dække deres coronaudgifter, og 46 procent af skolelederne forventer at få dækket under 80 procent af deres coronarelaterede udgifter fra årets løb. 30 procent svarer derfor, at de holder igen med deres coronahåndtering af frygt for, at skolen ender i en situation, hvor den økonomiske hjælp enten ikke kommer eller ikke rækker til at dække alle udgifterne.

Sådan lyder bekymrende tal i en undersøgelse, Folkeskolen har foretaget baseret på svar fra 166 skoleledere fordelt på skoler i 65 af landets kommuner.

KL og regeringen har ellers gang på gang forsikret om, at skolerne nok skal blive kompenseret.

Mange skoler frygter store regninger efter corona 

Den store usikkerhed kalder SF's undervisningsordfører Jacob Mark for en fadæse, der ifølge ham går ud over kvaliteten af undervisningen ude på skolerne - uanset om pengene kommer eller ej.

"Det er på mange måder en fadæse, at vi skal bruge så meget tid på noget, der skulle være så enkelt. Helt tilbage i april meldte regeringen på pres fra os, at udgifterne skal dækkes. Men det har vist sig, at mange oplever, at pengene aldrig kommer, og man er usikre på, om de nogensinde kommer. Det betyder mindre holddeling, mindre forberedelsestid, mindre udfoldelsesmuligheder i den enkelte klasse og reelt dårligere undervisning, fordi man har skullet håndtere en corona-udfordring. Det er bare ikke godt nok".

Skole skal selve dække 77 procent

Folkeskolens undersøgelse viser, at det er vidt forskelligt, om skolerne har fået penge til deres coronahåndtering, og hvor mange udgifter skolen indtil videre har haft.

Minister og KL i fælles brev: Rammerne for mere rengøring er på plads 

På Brylle Skole i Assens Kommune fik skolen tilbage i slutningen af oktober at vide, at skolen i hvert fald indtil videre selv skal dække 77 procent af skolens ekstraudgifter.

En anonym skole skriver også i undersøgelsen, at skolen indtil videre har haft ekstraudgifter for omkring 2,5 millioner. Her svarer skolens leder, at man kun forvente maksimalt at få halvdelen af regningen dækket.

SF: Samme problem på dagtilbudsområdet

Jacob Mark har i folketingssalen for nylig præsenteret børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil for eksempler på kommuner, hvor skolerne og dagtilbud ikke har modtaget den nødvendige kompensation. Og på torsdag har SF-ordføreren kaldt ministeren i samråd, fordi en undersøgelse fra pædagogernes fagforening Bupl har vist, at også mange dagtilbud mangler kompensation.

Minister: Ring til ministeriets hotline, hvis I ikke er blevet corona-kompenseret 

Ifølge SF'eren er der behov for langt mere kontrol med, om pengene til corona-håndteringen faktisk når ud til skolerne og dagtilbuddene.

"Jeg har egentlig en tillid til, at ministeren gerne vil have, at skolerne bliver kompenseret. Men tallene taler sit eget tydelige sprog om, at det ikke sker. Derfor mener jeg, at der er brug for bedre kontrol med pengene, så vi sikrer os, at de kommer helt ud til skolerne. Der er nogle kommunerne, der sidder og putter med pengene, og så er der nogle kommuner, der ikke har fået det beløb, de reelt skal have til at dække udgiften", siger han.

Skoler har også brug for melding om næste år

Jacob Mark vil derfor forsøge at presse regeringen til at gøre en større indsats for at følge med i, om pengene når frem, og om der er nok.

"Pengene mangler derude, og det har nogle steder fået nogle til at droppe den forebyggende rengøring. Andre steder gør man det alligevel, men så går det udover undervisningskvaliteten. Og ingen ved, om der kommer penge næste år, selvom det jo ikke ser ud til, at corona er væk til januar. Så der er brug for en klar melding".

Cheføkonom i KL: Ingen grund til at holde igen med rengøringen - for pengene kommer 

"Vi kommer til at forfølge det her både i finanslovsforhandlingerne, og jeg kommer til at kalde ministeren i salen igen med de her nye tal", siger Jacob Mark.