Skolen i samfundet
12   26

"Jeg fortæller skolens historie"

Hvad laver en kommunikationsmedarbejder på en skole? Og hvorfor kan man have brug for én til at varetage den rolle? Det giver Hanne Hellisen, kommunikationsmedarbejder på Holbæk By Skole, svar på her.

For lidt over et år siden blev Hanne Hellisen ansat som kommunikationsmedarbejder på Holbæk By Skole. Jobbet blev slået op, fordi man ønskede at styrke skolens fortælling og dialog med omverdenen. Men hvad laver man egentligt, når man er ansat i en kommunikationsstilling på en folkeskole?

"Jeg har virkelig et alsidigt job, og jeg er aldrig bange for, at der mangler opgaver, når jeg møder ind på mit kontor om morgenen. Kommunikation er så mange ting", siger journalistuddannede Hanne Hellisen.

Artiklen fortsætter under banneret

Holbæk By Skole er en stor skole med flere afdelinger og et stort ledelsesteam. Der går 1700 elever på skolen, og der er cirka 220 medarbejdere ansat.

Det giver mange opgaver, som skal koordineres på tværs af hele skolen, som også giver lærerne rigtig meget arbejde. Forhåbentlig kan kommunikationsmedarbejderen hjælpe både ledelsen og lærerne med, at de kommunikative opgaver gøres lettere, fremhæver Hanne Hellisen.

"Jeg er kommunikatør, journalist og tekniker. Jeg har mit eget fiktive reklamebureau, hvor jeg agerer grafiker, hvis der skal laves video eller plakater til skolen. Der har også været lærere, der spurgte om hjælp. Én havde lavet en folder om ordblindhed, som skulle have mere finesse. Jeg laver alt muligt", siger hun.

Kurser for medarbejderne

En af kommunikationsmedarbejderens opgaver er kurser for medarbejderne på skolen, som hun holder, fordi en fra skolens ledelse havde medarbejdere, som syntes, det var svært at håndtere de sociale medier. Hanne Hellisen er nemlig moderator på skolens sociale medie-platforme.

"Jeg spurgte, om jeg ikke skulle komme og vise dem lidt om de sociale medier, og hvordan man med fordel kan bruge det i hverdagen. Det blev til et mini-kursus om den gode tekst, fede billeder og GDPR på nettet. Det er også spændende arbejde", siger Hanne Hellisen.

Skoleleder Morten Mygind Jensen er glad for den erfaring, som Hanne Hellisen deler med skolens medarbejdere. Han mener, at det styrker skolens kommunikation udadtil.

"Vi har en idé om, at skolens medarbejdere løbende skal lave opslag til de sociale medier. Hanne kommer ind som hjælper, så den del ikke bliver så svær. Jeg oplever, at mange efterspørger hendes hjælp og faglige sparring"

Inden længe skal Hanne Hellisen også lave et kursus om nyhedsbreve, ligesom hun har været med til møder i skolebestyrelsen og i medarbejderudvalget for at fortælle om, hvordan de kan blive endnu mere synlige for omverdenen. 

"De breve, medarbejderne sender hjem til forældrene, er vores vigtigste kommunikative platform, da det er en måde at inddrage forældrene på i børnenes hverdag. Vi kan her bruge Hannes erfaring, for hun giver sparring på brevene og gør dem helt skarpe", siger Morten Mygind Jensen.

Et nyt omdømme

Da Hanne Hellisen blev ansat på Holbæk By Skole, skyldes det blandt andet, at Morten Mygind Jensen og skolebestyrelsen satte kommunikation på skolens dagsorden. Han mente nemlig, at det er vigtigt, at skolen kommunikerer sit budskab om, hvad den kan.

"Formålet var og er et andet omdømme. Vi ville gerne skabe overensstemmelse mellem det, som vi oplever på skolen, og det omverdenen ser, at der sker.", siger Morten Mygind Jensen.

Han forklarer, at Holbæk By Skole har været udfordret af, at mange valgte privatskolen. Folkeskolen i Holbæk har været præget af besparelser og strukturændringer, som medførte, at fortællingen om skolen var tyndslidt og præget af negative historier.

"Vi har fået nogle vigtige redskaber ved at ansætte Hanne. Skolens hjemmeside er blevet opdateret og forenklet, der bliver delt flere historier på de sociale medier, vi skriver kronikker og debatter i de lokale medier, og vi har opslag på LinkedIn, som giver os flere og bedre ansøgere til opslåede stillinger", siger Morten Mygind Jensen.

Det ville Holbæk By Skole ændre på. Morten Mygind Jensen siger, at skolen oplever en god skole med en masse skønne aktiviteter og dygtige medarbejdere, som fortjener at blive vist frem. Derfor ansatte de for et år tilbage Hanne Hellisen.  

"Det har stor værdi".

Et atypisk valg

Holbæk By Skole ville have styrket fortællingen om skolen, så den blev kommunikeret ud til alle skolens afdelinger, forældrene, ledelsen, politikere og folk i Holbæk. Ifølge skolelederen har de nemlig krav på at vide, hvad der sker på skolen, og hvad de får for deres skattepenge.

"Jeg oplever en øget anerkendelse hos vores omgivelser, og jeg kan se, at vores opslag på de sociale medier bliver set, læst og delt. Og så kan jeg altså se en øget stolthed i øjnene på mine medarbejdere. Det er så fedt".

For at det skal give mening at have en kommunikationsmedarbejder, mener Hanne Hellisen, at skolen skal have en vis størrelse og hermed også nogle resurser at gøre brug af.

"Jeg forstår godt, hvis nogle tænker, at det er et lidt atypisk valg at ansætte en kommunikationsmedarbejder. Der var også flere, som var skeptiske over for, at man anvendte resurserne på netop det. Men de fleste har fundet ud af, at jeg er en resurse for dem, og det har noget værdi", siger Hanne Hellisen. 

Det er Morten Mygind Jensen enig i. Han fortæller, at der var kritiske spørgsmål, da stillingen blev slået op, men at han i dag kun oplever det modsatte, hvor der er stor ros at hente for beslutningen.

Hanne Hellisen mener, at mange skoler kunne have gavn af en kommunikationsmedarbejder, da der er et skifte på vej, hvor folkeskolen ikke altid er det naturlige valg. Det var netop det, som Holbæk Kommune tidligere oplevede.

"Netop derfor er det blevet så vigtigt, at vi styrker folkeskolernes fortælling i medierne, så omverdenen bliver mere bevidst om alt det, som folkeskolen kan", fortæller hun og understreger, at mange privatskoler har allerede en kommunikationsmedarbejder. 

"Hvorfor er Holbæk By Skole en god folkeskole? Det forsøger jeg at fortælle hver dag".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)