Lise Kruchov Rachlitz og Lina Kofoed Romanini er to af de aktive fra Lærerstuderendes Landskreds, der har skrevet under på et opråb om problemer med sexisme i fagbevægelsen.

Sexisme: Lærerstuderendes Landskreds skal vedtage samværspolitik

Fire medlemmer af Lærerstuderendes Landskreds har underskrevet et fælles på tværs af fagbevægelsen om, at sexisme også findes her. På LL’s årsmøde er der lagt op til at vedtage en samværspolitik for studenterorganisationen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var hverken ikke enkeltpersoner, Lærerstuderendes Landskreds eller Danmarks Lærerforening, som stod for skud, da næstforperson i Lærerstuderendes Landskreds Lina Kofoed Romanini valgte at underskrive opråbet om, at sexisme også findes i fagbevægelsen. Sammen med 283 andre aktive i fagbevægelsen har hun skrevet under på en tekst, som offentliggøres i Politiken i dag.

"Jeg har oplevet det andre steder i fagbevægelsen, ikke i DLF, men jeg vil ikke afvise, at det også findes i min organisation", siger Lina Kofoed Romanini.

Selv har hun oplevet sexisme, da hun deltog i projektet Jobpatruljen, hvor unge aktive på tværs af fagforeninger rejser rundt i landet og oplyser ungearbejdere om deres rettigheder.

"Man bor sammen i et sommerhus i nogle uger. Jeg har været aktiv i Østjylland, hvor jeg har været sammen med unge fra forskellige fagforeninger. Det, jeg har oplevet, har været i den lette ende. At blive talt nedsættende til - eller bedt om at tie stille. Når man har drukket øl om aftenen, så kan der godt komme nedsættende jokes - især fra medlemmer af fagforeninger, hvor der ikke er mange kvinder. Der kan godt være en stemning af, at det er kvindernes egen skyld, og hvis man vil have magt, så må man tage den", siger hun.

Hun håber, at det, at der sættes spot på, at sexisme også findes i fagbevægelsen, kan være med til at ændre en nogle gange usund kultur. Men Lina Romanini har ikke oplevet en sådan kultur i DLF, som Lærerstudernes Landskreds er en del af.

"Grundlæggende er tonen ordentlig og respektfuld. Det er ikke noget, jeg oplever, der hvor jeg er nu. Jeg er næstforperson og har siddet i bestyrelsen længe. Men fordi jeg ikke oplevet det, kan der godt være andre, der har oplevet det".

Ny samværspolitik for Lærerstudendes Landskreds

Derfor er hun også glad for, at Lærerstuderendes Landskreds på årsmødet, der afholdes i næste weekend, skal tage stilling til en samværspolitik for organisationen.

"Det er godt at have nogle rammer for, hvilke ting, vi ikke vil acceptere. Både når vi diskuterer, og når vi har debatter, der er svære og også i forhold til, hvad vi gør, når der er sager med karakter af vold eller krænkelser. Det er en god idé at lave en samværspolitik i fredstid".

Frederiksberg-studerende vil være forperson for LL 

LL har brugt lang tid på oplægget til samværspolitikken. Det har været en udfordring at finde frem til hvilke sanktioner, man kan bruge, hvis samværspolitikken overtrædes.

"Vi kan ikke ekskludere medlemmer, hvis der sker krænkende adfærd, som man kan i eksempelvis i ungdomspartier. Vores medlemmer er medlem af DLF. Derfor er vi kommet frem til to former for sanktioner. Enten kan man få karantæne fra sociale aktiviteter - det vil sige, at man må være med til mødeaktiviteter, men skal gå, når det hyggelige starter, eller også kan man få karantæne fra al mødeak tivitet med undtagelse af personvalg. Personvalg er det eneste, vi ikke kan udelukke personer fra".

Blog: 'Forperson' - hvorfor?

Opgør med hverdagssexisme

Lise Kruchov Rachlitz er også medlem af bestyrelsen i Lærerstuderendes Landskreds. Hun har også valgt at underskrive opråbet om sexisme i fagbevægelsen.

"Jeg har ikke oplevet en vild sag - jeg synes bare, at jeg oplever meget af det i det skjulte. En form for hverdagssexisme, som vi skal holde øje med. Det er både i fagbevægelsen, i LL og i forbindelse med DLF", siger hun.

Hun har et eksempel fra sin praktiktid som lærer, som hun synes, viser, hvordan hverdagssexisme kan snige sig ind.

"Jeg fik lov til at undervise i seksualundervisning og har en snak med eleverne om kønsnormer. Vi leger en leg, hvor vi sidder i rundkreds, og så siger jeg et udsagn, og så skal man rejse sig op, hvis man er enig. Da eleverne selv får lov til at sige et udsagn, siger én, at der ikke findes pige- og drengesportsgrene. Hele klassen rejser sig op, for alle er enige. Så siger klassens lærer, at det passer ikke helt. Læreren mener, at synkronsvømning er en pigesport. Det er en lille ting, men eleverne er næsten lige så meget sammen med deres lærere som deres forældre. Så derfor er det meget vigtigt at være opmærksom på hverdagssexisme. Vi har også oplevet det, når vi har haft diskussioner i LL. Jeg tror ikke, at dem, som siger det, og som aldrig selv har oplevet noget, lægger mærke til det. Derfor skal der fokus på det", siger Lise Kruchov Rachlitz.

Hun er glad for, at Danmarks Lærerforening har taget initiativ til en undersøgelse af sexisme i Lærerforeningen.

"Det bliver spændende at se resultatet. For jeg tror, at der er en vis forudindtagethed om, at det ikke findes blandt lærerne. Det er spændende, hvis det er et af de eneste steder i samfundet, hvor det ikke eksisterer", siger Lise Kruchov Rachlitz.

DLF på vej med undersøgelse om sexisme 

I opråbet er der mange fra Dansk Journalistforbund, HK, FOA Dansk Magisterforening og 3F, der har skrevet under. Der er også underskrivere fra blandt andre Foreningen af Danske Lægestuderende, BUPL, Landsforeningen for Socialpædagoger, Djøf, Uddannelsesforbundet, Dansk Sygeplejeråd, Dansk Psykologforening, Dansk Metal og Prosa. Ud over de fire underskrivere fra Lærerstuderendes Landskreds er der ingen fra Danmarks Lærerforening, der har underskrevet opråbet.

"Men det er ikke sikkert, at de har hørt om det", siger Lise Kruchov Rachlitz.

DLF-formand vil gøre op med sexisme i samfundet

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen er også klar til at bekæmpe sexisme i fagbevægelsen. Han var i fredags medunderskriver på et åbent brev fra 52 fagbosser, hvor de sammen lover, at: "Toppen af fagbevægelsen vil gøre endeligt op med seksuel chikane i vores samfund".

"Vi vil i fagbevægelsens top gå forrest for at bidrage til den kulturændring, der skal til. Og vi skal også se indad. For de samme sexistiske kulturer og strukturer kan også findes hos os selv - i de fagpolitiske magtrum og på arbejdspladserne i fagforeningerne", stod der blandt andet i brevet.

Læs mere

52fagbossers åbne brev: "Toppen af fagbevægelsen vil gøreendeligt op med seksuel chikane i vores samfund"

Se debatindlægget og underskriverne i Politiken her