Lærerliv
0   33

Efter Johnny Pedersen-sagen: Greve-politikere vil give medarbejdere større tryghed

Greves politikere vil nu gennemgå kommunens retningslinjer ved anklager mod ansatte. Målet er, retningslinjerne ikke alene skal passe på børn og unge, men også på medarbejderne i kommunen.

"Selvfølgelig skal vi passe på børn og unge, men vi skal også passe på de ansatte, der er i kommunen".

Sådan lyder det fra viceborgmester i Greve Liselott Blixt, der også er sundheds- og psykiatriordfører for Dansk Folkeparti i Folketinget. På den lukkede del af byrådsmødet i Greve i går tog hun spørgsmålet op med udgangspunkt i sagen om lærer Johnny Pedersen, der blev uskyldigt anklaget for overgreb mod elever og bortvist fra skolen, inden sagen var undersøgt.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi blev enige om, at vi efter sommerferien ser på de retningslinjer, vi har i kommunen og pudser dem af. Vi vil sammenligne med de retningslinjer, de har i hovedstaden og se på forskellene", siger Liselott Blixt, der oplevede stor støtte på mødet i går.

Mange kommuner har retningslinjer for, hvordan man behandler medarbejdere i forbindelse med anklager. I Københavns vejledning er der blandt andet tjeklister for, hvad man skal huske i forhold til blandt andre den mistænkte, børn, forældre og kolleger, der er direkte link til, hvor den mistænkte kan få krisehjælp, og der er procedurer for, hvordan man afslutter sager af den karakter over for både børn, forældre og personalegruppe.

"Jeg tog spørgsmålet om retningslinjer op på baggrund af den sag, der har været. Vi skal sikre, at medarbejdere føler sig trygge og ikke er bange for at blive anklaget for forskelige ting. Det gælder ikke kun lærere. Det kan være sundhedspersonale og pædagoger", siger Liselott Blixt.

Fokus på overgreb mod børn vokser

Alle har pligt til at underrette kommunen, hvis der er bekymring for et barns trivsel. Lærere har en skærpet underretningspligt. I 2013 vedtog Folketinget overgrebspakken, som blandt andet betyder, at børn altid skal høres og beskyttes, når der er mistanke om overgreb.

Sidste år blev underretningspligten skærpet, da Folketinget vedtog, at blandt andre skoleledere kan komme i fængsel, hvis de ikke underretter om børn, der mistrives. Antallet af underretninger vedrørende skolebørn er fra 2015 til 2018 steget med 28 procent.

Retningslinjer vil give tryggere medarbejdere

Greve Lærerforening har siden sagen om Johnny Pedersen begyndte i 2017 forsøgt at få kommunen til at indføre retningslinjer, der også beskytter medarbejdere. Men det er ikke lykkedes indtil nu.

"Retningslinjer vil betrygge medarbejderne, hvis de bliver beskyldt for noget. Sager skal behandles, men man må blive hørt ordentligt og have en chance for at forklare sig, frem for at arbejdsgiveren med det samme tror på dem, der anklager", har formand for Greve Lærerforening Tina Beck-Nilsson sagt til Folkeskolen.

Nu skal vi kigge fremad

Formand for Skole- og Børneudvalget i Greve Kommune Claus Jensen fra Venstre er glad for, at man nu vil kigge på retningslinjerne. 

"Det handler om at sikre personalet ligeså meget som man sikre børn og unge. Det er en rigtig god ide at kigge på", siger han.

Han fortæller, at retningslinjerne indtil nu har været håndteret administrativt. 

"Man er gået ind i en specifik sag. Det gør man ikke politisk. Det er administrationen, der driver skoler og daginstitutioner, men når det kommer til at kigge fremad, så vil vi rigtig gerne være med til det", siger han.

Næstformand i udvalget Bjarke Abel fra Socialdemokratiet er enig.

"Vi har en haft en sag i Greve Kommune, som har gjort indtryk på os alle sammen. Uden at gå ind i den sag, så giver det anledning til, at vi får kigget retningslinjerne efter i sømmene og lader os inspirere af andre kommuner. Vi ønsker ikke at have sager af den slags i kommunen. Vi ønsker at behandle borgere og medarbejdere ordentligt", siger han. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ