Corona-ramt lærer: Skole og kommune har håndteret det forbilledligt

En lærer på Fyn blev testet positiv for corona, efter at skolen var genåbnet. Skoleleder og kommunen valgte at skrive ud til de elever og kolleger, som læreren havde været tæt på. "Alle på skolen behøver ikke blive informeret", lyder det fra skolechefen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En lærer fra Øhavskolen i Faaborg følte sig sløj for fire uger siden. Dengang testede man ikke alle med symptomer, så han vidste ikke, hvad han havde fejlet. Da skolen skulle åbne i sidste uge, følte læreren sig frisk igen. Han ringede til sin egen læge og til covid-linjen for at høre deres anbefaling. Han fik grønt lys og tog på arbejde.

Senere blev læreren testet. Det viste sig, at læreren uden symptomer havde en positiv coronatest.

Da skoleleder Henrik Andersen fredag fik at vide, at læreren var smittet, kontaktede han chefen for Opvækst og Læring i Faaborg-Midtfyn Kommune Christian Elmelund-Præstekær. Sammen med læreren besluttede de, at den gruppe elever, som læreren havde undervist, samt gruppen ved siden af og de nærmeste kolleger, skulle informeres, og at lærerens navn blev nævnt i beskeden.

"Jeg synes, de har håndteret det forbilledligt. Det er den helt korrekte måde at gøre det på. Jeg er blevet inddraget og har fået tilsendt informationen, der skulle sendes ud, før den blev sendt ud, så jeg kunne tilføje noget, hvis jeg havde behov for det", siger han.

Nære kontakter på skolen skal defineres

Christian Elmelund-Præstekær er netop nu i gang med at skrive retningslinjer til kommunens skoleledere om, hvordan man skal melde ud, hvis der kommer coronasygemeldinger på skolen.

"Vi tager udgangspunkt i det konkrete tilfælde, vi har. Helt overordnet er det jo en personfølsom oplysning. Normalt informerer man ikke om, hvad en person er syg med, medmindre personen selv ønsker at oplyse det. Men her går vi på kompromis med personfølsomheden, fordi det er i almenvellets bedste", siger Christian Elmelund-Præstekær.

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer står, at nære kontakter skal informeres.

"Men hvem er det så i skolen? Det skulle vi tage stilling til. Vi har informeret de børn, der er i denne lærers gruppe og de kolleger, som han arbejder sammen med. Men alle på skolen behøver ikke blive informeret".

Han regner med, at der vil komme flere smittede på skoler i kommunen i den kommende tid.

"Alle de retningslinjer, der er på skolen, er der jo, fordi man skal kunne gå i skole, selv hvis der er nogle, der potentielt er smittede på skolen", siger han. "Hvis vi har en stor skole, så kan det potentielt set være en del lærere og en del elever, der på et tidspunkt kommer til at blive smittet. Derfor er jeg også meget interesseret i, at vi ikke får gjort det til en helt særlig begivenhed som er farlig. Vi vil ikke skabe unødig bekymring. Det kan man nogle gange gøre ved at informere meget om noget, som sundhedsfagligt set ikke er farligt", siger han.

Reaktioner fra lærerens elever og kolleger har været positiv, men der har været reaktioner på sociale medier fra folk, som mener, at kommune og skole burde melde meget bredere ud.

"Jeg kan godt forstå, at der er forældre, der gerne vil vide det.  Men det er nice to know. Det er stadig trygt at komme på skolen. Retningslinjerne er stadig de samme", siger han.

Skoleleder: Den syge skal ikke udstilles

Henrik Andersen er skoleleder på Øhavskolen. Han mener, at det er vigtigt, at syge lærere ikke bliver udstillet. Han har i forbindelse med sygemeldingen og den debat, der er begyndt på sociale medier efter en lokal avis skrev om den, skrevet en orienteringsbrev til alle forældre på skolen.

"Vi har orienteret forældrene mere bredt om, hvordan vi gør.  Vi har fortalt alle, at hvis børn eller medarbejdere smittes med Covid-19, så følger vi Sundhedsstyrelsens retningslinjer og anbefalinger, og kommunikerer udelukkende dette til den kreds af børn, familier og medarbejdere, som er en del af den gruppe som den smittede har haft mulige nære kontakter med", forklarer han. "Vi melder det ikke bredere ud. Dem, der er smittet, skal ikke opleve det, som om de skal udstilles".

Inden Henrik Hansen sendte brevet til de nære kontakter, kontaktede han både læreren og skolens tillidsrepræsentant.

"Det er væsentligt, at vi passer på hinanden. Ikke kun i forhold til corona, men også i forhold til det psykiske.  Medarbejdere og børn skal ikke føle sig hængt ud".

Tillidsrepræsentant: Dialog gør kollegerne trygge

Kamilla Mia Elleby er tillidsrepræsentant på Øhavskolen. Også hun roser ledelsens håndtering af skolens første coronasygemelding.

"Vi står virkelig på ny grund. Jeg er blevet klædt rigtig godt på af min leder. Han ringer til mig og sagde, at det her var sket og fortalte, hvordan han ville melde det ud til mine kolleger. Det gjorde, at jeg kunne passe mit arbejde meget, meget bedre", siger hun.

Hun har ikke fået en eneste henvendelse fra kollegerne på baggrund af sygemeldingen.  Hun mener, at skoleleder Henrik Andersens måde at tackle situationen på har hjulpet lærerne.

"De har følt sig velinformeret. Hans udmeldinger og information har gjort os trygge.  Dialogen er meget nødvendig, for mange af os render jo rundt og er småbange. Det er tydeligt, at han prøver at passe på os. Han mindsker, hvor mange man skal melde ud til. For der kan hurtigt komme en heksejagt", siger hun.

Den sygemeldte lærer synes, at kommentarerne fra fremmede på sociale medier har været irelevante. Men han er rigtig glad for de reaktioner, han har fået fra forældre i sin egen elevgruppe.

"De har reageret positivt. De går også til modsvar inden på Facebook og skriver: Vi har fået den information, vi skal have. Hvis man sidder og har børn på en skole langt væk fra vores, giver det ikke mening, at man skal informeres. Men det er frygten, der kommer frem og ikke det rationelle".

Han føler sig rask. Men han vil ikke på arbejde, før hele familien har en negativ coronatest.

"Umiddelbart er planen, at alle skal testes. Jeg vil ikke tage på arbejde, før jeg har fået grønt lys for, at jeg er fri".