Corona
10   24

Advokater: Arbejdsgiveren bør løfte bevisbyrden i covid19-sager

Et advokatfirma med speciale i erhvervssygdomme og arbejdsskader mener, at det bør være kommunerne, der skal sandsynliggøre, at en covid19-syg lærer eller pædagog er blevet smittet et andet sted end på jobbet, hvis der bliver en arbejdsskadesag.

Alle eksperter er enige om, at  den begyndende genåbning af samfundet  vil øge risikoen for at blive ramt af covid-19. Lærere og pædagoger er nogle af de faggrupper, der går forrest i genåbningen, og nogle af dem vil  uden tvivl blive smittet på deres arbejdsplads. Nogle få vil opleve, at sygdommen giver alvorlige komplikationer. Og hvis det sker, er følgerne af coronasygdommen en arbejdsskade.

Problemet er, at nogle lærere og pædagoger - ligesom nogle tømrere, studerende, butiksansatte og buntmagere - vil blive smittet i deres fritid. En del af dem vil også opleve alvorlige komplikationer, men det vil ikke tælle som en arbejdsskade, hvis de er blevet smittet på indkøbsturen, til familiefesten eller i anden privat sammenhæng.

Artiklen fortsætter under banneret

Tilføjet kl. 13:30: Mens redaktionen arbejdede på denne artikel, udsendte Beskæftigelsesministeriet en ny vejledning til vurdering af arbejdsskadesager om sygdom med covid-19 særligt for sundhedspersonalet. Den lægger dog også op til, at det skal være lettere for andre faggrupper at sandsynliggøre smitte på jobbet. Se boks.

Ny vejledning i dag

En ny vejledning, der netop er udkommet, åbner for, at andre faggrupper end sundhedspersonale kan få anerkendt skader som følge af coronasmittet som arbejdsskader, hvis de kan sandsynliggøre, at smitten er sket på jobbet. Vejledningen nævner ikke lærere, men bl.a. pædagoger:

"Et andet eksempel er en pædagog, der fortsat arbejder på fuld tid i en børnehave, da de har nødpasning af børn. Denne pædagog har daglig tæt kontakt med børnene, da pædagogen fortsat spiser med børnene, trøster børnene m.v., og grundet arbejdsopgavernes karakter er det ikke muligt at holde afstand til børnene. I sin fritid bor pædagogen alene, men ses fortsat med familie og venner, men kun med få ad gangen. Selv om pædagogen ikke kan dokumentere smitte eller årsagssammenhæng, vil den ikke ubetydelige risiko for smitteudsættelse gennem arbejde, og at denne risiko er betydelig højere end i pædagogens fritid, tale for en anerkendelse af sagen".

Den smittede har bevisbyrden

Som loven er i dag, er det den smittede lærer eller pædagog, der skal sandsynliggøre at han eller hun er blevet smittet på jobbet, for at kunne få anerkendt sygdommen som en arbejdsskade. Og det er problematisk, mener Søren Kjær Jensen, som er partner i Elmer Advokater og har specialiseret sig i arbejdsskadesager. Sammen med to kolleger argumenterer han på firmaets hjemmeside for, at der er behov for en særordning, så det bliver arbejdsgivers ansvar at sandsynliggøre, at læreren eller pædagogen ikke er blevet smittet på jobbet.

"Lovens udgangspunkt er at det er den skadelidte, der skal sandsynliggøre - bevise - at skaden er sket på arbejdet. Det kan man jo moderere på forskellige vis", siger han til folkeskolen.dk.

"Det vil medføre en del dokumentationsproblemer for den skadelidte, og det er det, vi gerne vil påpege. For selv om vi antager, at arbejdsskademyndighederne er venligt stemt over for læreren eller pædagogen, vil den eksisterende lovgivning stadig indebære, at den sygdomsramte vil bære risikoen for, om smitte fra arbejdet kan dokumenteres".

Kollegasmitte tæller også som arbejdsskade

Søren Kjær Jensen understreger, at smitten ikke behøver at stamme fra en elev for at tælle som arbejdsskade. Smitte fra kolleger tæller også.

"Og i forhold til lærernes situation, er det så vidt jeg kan se ikke løst endnu" ,siger han.

"Vi har en situation, hvor den lærer, som har en smittet ægtefælle eller barn, som udgangspunkt skal møde på jobbet. Det øger jo smitterisikoen blandt personalet".

Mange usikkerhedsmomenter

Fordi covid-19 er en ny sygdom, er der meget, vi endnu ikke ved om den, og det gør dokumentationskravet endnu sværere at løfte, sådan som loven er i dag, forklarer Søren Kjær Jensen.

"Er det rigtigt, som man håber på, at børn ikke er særligt store smittebærere? Det er bare ét usikkerhedsmoment", siger han.

"Og når vi senere står med sager, som skal behandles i systemet, og som måske om flere år ender i retten, så er det da en interessant akademisk diskussion, men vores budskab er lige nu, at vi bør lade tvivlen komme skadelidte til gode i forhold til covid-19. Og det gør den ikke, som loven er nu. Derfor foreslår vi en særordning, så vi minimerer problemet for dem, der nu går på arbejde med forøget smitterisiko til følge".

Få sager er uundgåeligt

Løsningen er ikke, at alle lærere og pædagoger, der er så uheldige at blive smittet med covid-19, automatisk får det anerkendt som en arbejdsskade, siger Søren Kjær Jensen.

"Det skal jo ikke være sådan, at en lærer, der har været på bar i Ischgl i Østrig, skal have det anerkendt som en arbejdsskade. I sådan et tilfælde skyldes smitten helt oplagt noget andet - med mindre, selvfølgelig, at det har været i forbindelse med en skitur med elever eller lignende".

At der vil opstå arbejdsskadesager, hvor der er tvivl om, hvorvidt en coronaramt lærer eller pædagog er blevet smittet på arbejdet, er givet, mener Søren Kjær Jensen. Han har dog en forhåbning om, at der vil være relativt få af den slags sager, for det kun er relevant, hvis den smittede får et kompliceret sygdomsforløb.

"Langt de fleste af de smittede, som får komplikationer og i nogle tilfælde dør, er jo ældre mennesker, som slet ikke er på arbejdsmarkedet" siger han.

"Men der vil være nogle. Alene det at skulle være i respirator i få dage kan medføre alvorlige skader, også hos yngre, ellers raske, mennesker".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ