Ring til din læge, hvis du er i tvivl, om du udsætter din familie eller dine elever for en risiko ved at gå på arbejde, lyder budskabet fra statsminister Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen: Din læge afgør, om du kan gå på arbejde i skolen

Statsminister Mette Frederiksen svarede til aften i DR-programmet "Danmark Derhjemme" på det spørgsmål, som optager mange lærere: Skal jeg gå på arbejde, hvis jeg bor sammen med en særligt udsat, eller hvis jeg bor sammen med en coronasyg?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sundhedsstyrelsen: Børn fra hjem med coronasygdom må gerne komme i skole  

I DR-programmet deltog matematiklærer Tine Nielsen på en webkameraforbindelse fra Langå. Hun sagde til statsminister Mette Frederiksen:

"Noget af det, jeg har spekuleret på, er at i den vejledning, der kom ud i går, der bruger man den her vending, at 'som udgangspunkt' skal du og eleverne i skole - ligegyldigt hvad? Ligegyldigt om jeg måske har en syg ægtefælle, der har KOL eller ligegyldigt om jeg måske har en elev, der har corona, eller hvis forældre ligger derhjemme med corona. Hvad er det, der skal til for, at man siger, at nu tager vi hensyn til min familie og til elevernes familie?"

En lægelig vurdering

"For det første vil jeg sige, at jeg kan sagtens forstå, at der kører alle mulige tanker rundt i hovedet på dig og på alle mulige andre. Og det bliver svært at få skolerne op at køre igen. Altså hvis et barn har corona skal det selvfølgelig ikke i skole - har man det mindste symptom skal man blive hjemme, og det gælder os alle sammen. Men hvis han nu har en ægtefælle, som er alvorlig syg eller selv kan være udsat på grund af en kronisk sygdom, der bliver vi simpelthen nødt til have en lægelig vurdering og en god snak med lederen om, hvad der kan lade sig gøre og ikke lade sig gøre", svarede statsministeren og understregede, at vi har brug for, at flere kommer i gang med at arbejde.

"Så der må man altså have en god snak med sin læge og en snak med sin leder bagefter".

Også på spørgsmålet om elever må komme i skole, hvis der er familiemedlemmer, der er coronasmittede i hjemmet, henviste Mette Frederiksen til, at det er en sundhedsfaglig vurdering, som skal tages af familiens læge. 

Da statsministeren mandag aften meldte ud, at skoler og daginstitutioner skal påbegynde en åbning onsdag efter påske, var budskabet fra Undervisningsministeriet, at det ikke gjaldt elever og ansatte, der var i risikogruppen i forhold til at blive alvorligt syg af corona, og at og heller ikke lærere og pædagoger, der bor sammen med særligt udsatte skulle komme på arbejde. Men en vejledning fra Sundhedsstyrelsen, som kom sent i går, sagde altså det modsatte - at man godt kan komme i skole eller på arbejde, selvom der er coronasyge eller særligt udsatte i hjemmet.

Jacob Mark: Det var ikke det, vi var blevet lovet

Til aften siger statsministeren altså, at hvis ens læge vurderer, at det er uforsvarligt, at man arbejder med børn, så man må man tage en snak med skolelederen om at finde en arbejdsopgave, der er sundhedsmæssigt forsvarlig.

Afklaringen glæder formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, som er en af dem, der har undret sig meget over Sundhedsstyrelsens anbefaling:

" Er du eller din familie i risikogruppen er budskabet nu, at det er din egen læge, der vurderer, om du skal møde på arbejde som en del #genåbning af DK. Vigtigt med en afklaring! #tryghed#dkpol", skriver han på twitter.

Ifølge undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde tidligere i dag er hun i disse dage i dialog med organisationerne om vilkårene for genåbningen.

Rosenkrantz-Theil: Vi forhandler med organisationerne om krav til ansattes fremmøde 

Læs mere

DR.dk: Danmark derhjemme