Håndværk og design
0   3

Ny inspiration til samarbejde med erhvervsskoler og museer i h&d

Otte samarbejdsforløb mellem håndværk og design-klasser og museer, erhvervsliv og erhvervsskoler ligger klar i et nyt inspirationskatalog til lærerne. Det er resultatet af et to-årigt udviklingsprojekt, der skal fremme unges interesse for det gode håndværk.

Udviklingsprojektet Håndværk i Folkeskolen handler om at få børn og unge til at interessere sig for det gode håndværk og samtidig inspirere  til nye undervisningsmuligheder i faget håndværk og design.

Siden 2017 har en håndfuld pilotprojekter sat fokus på materialer, teknikker og bygningskultur landet rundt. Et af pilotprojekterne bestod fx i, at 6. klasser fra Kildedamsskolen og Katrinedalsskolen i Holbæk tog del i maler- og tømrerfag på EUC Nordvestsjælland og i Andelslandsbyen Nyvang. Her var der fokus på praktiske øvelser, hvor eleverne planlagde og byggede kaninbure, sæbekassebiler og kongespil.

"Bare det at se sine elever 'shine' og hjælpe hinanden på kryds og tværs, og at se nogle af dem, der ikke fylder så meget derhjemme, pludselig vokser med 20 cm i et projekt som dette her", fortæller deres lærer på Katrinedalskolen Mille Senniksen.

Hun er ikke i tvivl om, at projektet har flyttet noget for hendes elever.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det har givet både drenge og piger et helt nyt syn på kønsroller og en hel masse i forhold til: hvad kan jeg tænke mig at lave, når jeg går ud af skolen".

Udvikiklingsprojektet, der har haft Nationalmuseet og RealDania som hovedsamarbejdspartnere, begyndte faktisk med et pilotprojekt helt tilbage i 2016, hvor Frilandsmuseets håndværkere byggede et hus sammen med elever fra Østerfarigmagsgades Skole i København.

Klassen blev ugen igennem delt op i små hold på syv og kom gruppevis i lære som henholdsvis murer, tømrer, maler og tækker. Ingen af børnene havde nogen sinde før prøvet at pudse en mur op, bære mørtelspande, binde et neg eller anvende de mange specialiserede redskaber, som håndværkere bruger til dagligt. Det lagde kimen til det store samarbedjsprojekt.

Alle forløbene er grundigt beskrevet i hæftet, som kan findes via linket herunder.

Håndværk i Folkeskolen har arbejdet ud fra forskellige samarbejdsmodeller

  1. 1  Museet står for undervisningen med egne håndværkere eller kulturformidlere

  2. 2  Museet i samarbejde med en erhvervsskole med erhvervsskolens undervisere

  3. 3  Museet i samarbejde med en privat håndværker

  4. 4  Museet i samarbejde med kommunen

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.085 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
320 andre er allerede tilmeldt