Forskning
0   11

57.000 skoleelevers arbejde: Cigaretskodder er den største kilde til plastikforurening

Over alt i den danske natur flyder det med plastaffald. Og omtrent hvert tredje stykke er et cigaretfilter. Det viser verdens første nationale, videnskabelige kortlægning af plastforurening, som 57.000 skoleelever har gennemført.

Masseeksperiment 2019 dokumenterer for første gang det samlede omfang af plastforurening i hele den danske natur.

I september 2019 indsamlede 57.000 elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser systematisk plastaffald efter en videnskabelig protokol på udvalgte, afgrænsede områder.

Artiklen fortsætter under banneret

Kun under 2 procent af områderne var uden plastaffald. 

Den markant største forurener viser sig at være plastproduktet cigaretfiltre. Eleverne har i alt indsamlet 112.000 skodder. Nummer tre på listen er chips- og slikemballage.

"Cigaretfiltrene, som faktisk består af plast, er et problem, fordi filtrene indeholder tungmetaller og kræftfremkaldende stoffer, som kan være skadelige for dyr, planter og miljø, og det tager år, før filtrene er væk. Alligevel smider folk rask væk skod og anden engangsplast ud i naturen, formentlig fordi produkterne ikke har nogen værdi for os", siger lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic Kristian Syberg i en pressemeddelelse.

Flere pantsystemer?

Han påpeger, at næsten alt det affald, eleverne har fundet, er skrald, som danskerne har smidt fra sig på farten. Det er altså ikke affald fra husholdningen eller industrien.

"Vi må spørge os selv, om vi vil acceptere, at der ophobes engangs-plast overalt, som med tiden bliver til mikroplast, eller om vi skal forsøge at regulere denne adfærd. Måske skal der sættes flere skraldespande op, eller måske skal vi have flere pantsystemer, som vi kender fra plastflaskerne". 

Videncentret Astra står bag Masseeksperiment, som i 2019 var udviklet i samarbejde med MarinePlastic, det danske center for forskning i marin plastforurening - støttet af Velux Fonden.

"Endnu engang viser eleverne, at de er dygtige til at bruge den naturvidenskabelige arbejdsmetode. De har været stærkt engagerede i arbejdet, fordi deres data er efterspurgt af forskere i den virkelige verden. De oplever, hvordan de med naturvidenskabelige metoder kan indsamle data, som kan være med til at påvirke udviklingen i samfundet, og det er netop Astras formål med Masseeksperimentet", siger projektleder for Masseeksperimentet Lene Christensen. 

Det unikke datasæt om plastforureningen i Danmark bliver nu videnskabeligt publiceret i internationale tidsskrifter og præsenteret af MarinePlastic på den internationale konference SETAC, i Dublin i maj.

MarinePlastic har stået for analysen af elevernes indsendte prøver og den forskningsmæssige efterbehandling. Resultaterne vil blive registreret i Marine Litter Watch, en database udviklet af Det Europæiske Miljøagentur.

Elevernes kortlægning kan således få betydning for kommende europæisk regulering og lovgivning på området. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.483 andre er allerede tilmeldt