Debat

10. klasse på erhvervsskoler er en rigtig god ide

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har netop været med til at forhandle 10.-klassen på Christiansborg. Vi besluttede at støtte kommuner og erhvervsskoler, der starter 10.-klasser på tekniske skoler, handelsskoler eller social- og sundhedsskoler.

Jeg håber, at aftalen kan være med til at ændre på forestillingen om, at det er finere at arbejde som akademiker end som håndværker. Gymnasiet skal ikke være det automatiske førstevalg, når landets folkeskoleelever skal finde ud af, hvad de skal efter folkeskolen.

Det er dog ikke alle 10.-klasser, der skal rykke over på erhvervsskoler, som ellers var Venstres oprindelige plan. Der findes nemlig velfungerende kommunale 10.-klassecentre, som selvfølgelig skal have lov til at fortsætte deres gode arbejde. Vi har derfor i Socialdemokratiet arbejdet imod, at samtlige 10.-klasser skal flyttes fra kommunen til erhvervsskolen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Den nye aftale støtter kommuner, som indgår samarbejder med erhvervsskoler, men vi fastholder, at beslutningen om placeringen af 10. klasse træffes af den enkelte kommunalbestyrelse.

Derudover er vi særligt tilfredse med, at de planlagte besparelser på erhvervsuddannelserne i 2019 nu bliver fjernet. Regeringen har dog planlagt nye nedskæringer allerede fra 2020. Det fik vi ikke stoppet ved forhandlingsbordet, så det må danskerne stoppe i stemmeboksen.

Endelig er det værd at bemærke, at alle elever for fremtiden skal til eksamen i et praktisk/musisk valgfag i slutningen af 8. klasse.