”Sammenlagt er jeg godt tilfreds med det, jeg har set indtil nu”, siger formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen

DLF: Godt regeringen fortsætter samarbejdet om skolen

Formand for Danmarks Lærerforening glæder sig over, at Sammen om skolen-partnerskabet er en del af regeringsgrundlaget for den nye SMV-regering. ”Sammenlagt er jeg godt tilfreds med det, jeg har set indtil nu”.

Publiceret Senest opdateret

”Regeringen mener, at folkeskolens udfordringer og mulige løsninger fortsat skal udvikles i samarbejde med parterne bag ’Sammen om skolen’”.

Sådan står der i SMV-regeringens regeringsgrundlag 'Ansvar for Danmark'.

Og netop den melding betyder rigtig meget for lærerne, mener formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen.

”Jeg er glad for, at det bliver slået fast, at Sammen om skolen fortsætter. Det står tydeligt, at løsninger på de udfordringer, som skolen står overfor, skal findes i Sammen om skolen”, siger han.

Lærernes formand bider desuden mærke i, at statsministeren nævnte lærere og skoler som noget af det første, da hun præsenterede regeringsgrundlaget på et pressemøde på Marienborg.

Frihed til kortere skoledage

En anden hoveddagsorden, som Mette Frederiksen (S) pegede på, var frihed i den offentlige sektor. Og af regeringsgrundlaget fremgår det, at når skolerne konverterer understøttende undervisning til kortere skoledage, så skal resurserne fortsat blive i skolen i form af fx "tovoksenordninger, elevpulje målrettet til at løfte udsatte elever mv.”,

Det er også en melding, der glæder Gordon Ørskov Madsen.

”Jeg er glad for, at der skal ske en frisættelse af skolen. Det er godt, at der kommer den her mulighed for at bruge resurserne mere fleksibelt lokalt. Det er godt, at man kan lave kortere skoledage, og det er godt, at når man gør det, så skal resursen blive i skolens undervisning”, siger han og sammenfatter sit foreløbige indtryk:

”Sammenlagt er jeg godt tilfreds med det, jeg har set indtil nu”.

Af regeringsgrundlaget er det desuden tydeligt, at Radikale Venstre var med i forhandlingerne helt ind til det sidste.

For selv om De Radikale valgte at forlade forhandlingerne, så lover SMV-regeringen, at man vil tage initiativ til "en ny betænkning om pædagogisk udvikling i folkeskolen – 'Den grønne betænkning'", og lige præcis en sådan betænkning, har De Radikale allerede et bud på.

Forventer fortsat bredt samarbejde om skolen

De tre regeringspartier har tilsammen et flertal i Folketinget, men Gordon Ørskov Madsen fornemmer, at den nye regering har et ønske om et bredt samarbejde om folkeskolen.

Og peger på, at der stadig er et bredt folkeskoleforlig.

”Vi har skabt en respekt for, at vi skal finde løsninger sammen. SF og Radikale har spillet en stor rolle i de løsninger, vi har fundet. Det vil de også gøre med de løsninger, der er fremadrettet”, siger han.

”De tre partier regeringspartier kunne vælge at lukke sig om selv, men det lægger de ikke op til. Man vil åbne for processer og finde brede løsninger også i samarbejdet med parterne. Det har folkeskolen brug for, og det har folkeskolen også fortjent”.

Forudser udvidelse af forligskredsen

SF's undervisningsordfører Jacob Mark indledte skoleåret med at opsige folkeskoleforliget, men Gordon Ørskov Madsen mener, at den udmelding blev trukket tilbage af partiformand Pia Olsen Dyhr kort før valget, fordi hun mente, at Socialdemokratiet er parate til at give folkeskolerne den frihed, som SF mener, der er behov for.

”Jeg har forstået, at SF har valgt alligevel ikke at melde sig ud af folkeskoleforliget. Forligskredsen er intakt. Der er kommet nye parter. Moderaterne er vel med, når de er en del af regeringen. Og så er der Danmarksdemokraterne og Enhedslisten som måske kommer ind i forliget. Det ved vi ikke endnu”.

Gordon Ørskov Madsen vil gøre sit for, at lærerne ikke bliver glemt på Christiansborg.

”Jeg tager en runde både med den minister, der bliver valgt og alle ordførerne, der bliver valgt i den allernærmeste fremtid”, siger Gordon Ørskov Madsen.