PLC

I august besluttede borgerrepræsentationen i København at genindføre navnet 'skolebibliotek' om stedet med bogsamlingerne på de københavnske folkeskoler. Her Harrestrup Å Skole i Valby.
I august besluttede borgerrepræsentationen i København at genindføre navnet 'skolebibliotek' om stedet med bogsamlingerne på de københavnske folkeskoler. Her Harrestrup Å Skole i Valby.

Tesfaye: Kald det skolebibliotek

PLC eller Pædagogisk Læringscenter blev indført under en S-ledet regering, men siden har partiet i nogen grad fortrudt. Nu opfordrer undervisningsminister Mattias Tesfaye til, at skolerne genindfører skolebiblioteks-navnet.

Publiceret

"Da jeg i august kiggede på min datters nye skoleskema, forstod jeg ikke forkortelserne. Et lærerseminarium er blevet til et University College. Og ved I for eksempel, hvad PLC er? Nej vel. Det står for Pædagogisk Læringscenter. Engang hed det et skolebibliotek. Hvorfor er vi holdt op med at kalde ting det, de er? Det er en helt unødvendig fremmedgørelse", lød det fra statsministeren", sagde statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale i 2019.

Fem år efter, at den daværende socialdemokratisk ledede regering havde gennemført folkeskolereformen, som blandt meget andet ændrede både navn og funktion fra skolebibliotek til Pædagogisk Læringscenter.

Siden har navnediskussionen bølget frem og tilbage, selvom folkeskoleloven fortsat kun nævner 'pædagogisk læringscenter'. 

I København besluttede borgerrepræsentationen i august at genindføre brugen af navnet skolebibliotek. Og nu melder børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye ud i Kristeligt Dagblad

"Man skal prøve at finde tilbage til det pædagogiske sprog i skolen. Skolen er en kulturinstitution, og derfor er det naturligt, at vi har et bibliotek. Der kan godt være andet end bøger. Men kald det et skolebibliotek", lyder opfordringen.

Risikoen er, at begreber som pædagogisk læringscenter skaber en distance mellem skolen og de mennesker, der tilbringer deres tid der, mener han.

"Der er en konsulent-lingo, der har bidt sig fast mange steder i folkeskolen. Det fremmedgør både forældre, børn og lærere fra skolens hverdag", siger Mattias Tesfaye til avisen.

I Skolelederforeningen kan næstformand Dorte Andreas godt forstå ønsket, men: 

"Det pædagogiske læringscenter er meget mere end et skolebibliotek. Det ville være forkert at gå tilbage og kalde det et skolebibliotek", påpeger hun over for avisen.

De omdiskuterede steder har en forening, der før folkeskolereformen hed Kommunernes Skolebiblioteksforening og efter reformen skiftede navn til Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre. 

For nylig tog foreningen konsekvensen af navnediskussioen og skiftede navn til Landsforeningen Skole & Bøger.

Powered by Labrador CMS