”Nogle vil måske tænke, at ordet bøger indskrænker foreningens område. Da et pædagogisk læringscenter indeholder meget mere. Vi lever dog i det 21. århundrede, så ordet bøger er ikke nødvendigvis kun tænkt som fysiske bøger", lyder det fra formand Klaus F. Svensson.

PLC-forening skifter navn til Landsforeningen Skole & Bøger

Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre har vedtaget et navneskift på foreningens årsmøde den 14. september. Fremover er navnet Landsforeningen Skole & Bøger.

Publiceret Senest opdateret

Formanden for Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre, Klaus F. Svensson, har længe slået til lyd for, at man bør gå tilbage til at kalde de fysiske rum på skolerne med bøger og andre læremidler for skolebiblioteker.

Og nu tager foreningen, der frem til folkeskolereformen i 2014 var kendt som Kommunernes Skolebiblioteksforening, konsekvensen og skifter navn til Landsforeningen Skole & Bøger.

”Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre er langt og ugenkendeligt for alle, der ikke direkte arbejder indenfor området. Forkortelsen KFPLC er heller ikke et akronym, som er let at huske eller peger på indholdet af foreningen", siger Klaus F. Svensson i en pressemeddelelse.

Foreningen vil fortsat varetage præcis samme funktion, som den hidtil har haft. Bare med et nyt navn fremover.

”Med det nye navn er vi mere tydelige om, hvor vores fokus ligger, men det har ikke nogen direkte betydning for vores medlemmer. Dog åbner skiftet fra ’Kommunernes’ til titlen ’Landsforening’ op for muligheden for, at få nye medlemmer i foreningen. For nu er der lagt op til, at enkelt institutioner, foreninger, forlag og skoler kan melde sig ind, også selvom hjemkommunen ikke ønsker medlemskab. Hvilket har været efterspurgt", siger Klaus F. Svensson.

En bog er ikke nødvendigvis analog

Ordet bøger i det nye navn skal dog tænkes bredere end den fysiske bog.

"Det kan også være f.eks. e-bøger, lydbøger, sms-noveller, AI, podcasts og meget mere. Vi ønsker at den gode historie, fordybelse og dannelse er i fokus. Med ordet skole i foreningens navn, vil vi gerne signalere, at bøger - fysiske og digitale - skal prioriteres i skolen, for det er i skolen, at alle børn og unge har lige adgang til litteratur”, siger Klaus F. Svensson og tilføjer:

”De store besparelser på fysiske bøger i skolen set i lyset af elevernes dalende læseevner og koncentration, viser, at der er brug for at bogen tales op og at nogen taler bogens sag. Den opgave har foreningen længe påtaget sig og nu afspejler vi det, vi kæmper for med navnet Landsforeningen Skole & Bøger”.

Navneskiftet blev vedtaget til foreningens årsmøde den 14. september på Severin Kursuscenter i Middelfart til en ekstraordinær generalforsamling. Der var ingen indvendinger mod navneskiftet, som ifølge formanden har været på tegnebrættet længe.

”Det er ikke kun på grund af det lange og uigenkendelige foreningsnavn, som vi hidtil har haft. Det handler i høj grad også om den debat, der længe har hersket om navnet pædagogisk læringscenter. Vi ønskede os et mere inkluderende navn, så alle medlemmer kan være en del af en fælles identitet", siger Klaus F. Svensson og tilføjer:

”Ordet skolebibliotek bruges stadigvæk mange steder til at beskrive skolens rum med bøger. I Danmarks største kommune – København - har man sågar vedtaget, at man fremover går tilbage til at bruge ordet skolebibliotek og skolebibliotekar og ikke længere pædagogisk Læringscenter eller PLC".

Landsforeningen Skole & Bøger står hvert år for at uddele prisen Danmarks bedste PLC, og i sidste uge tilfaldt prisen for 2023 den aarhusianske skole Katrinebjergskolen.

Hvorvidt titlen på den pris også står over for en navneforandring melder pressemeddelelsen ikke noget om.