Undervisningsministeriet peger på to områder, hvor pædagogikken og rammerne om den er en del af den nye trivselskommissions fokus, selvom det ikke fremgår af kommissionens opgavebeskrivelse

Ministeriet: Vi har ikke glemt pædagogikken i trivselskommission

Det er stik imod en aftale, at der ikke et eneste sted står, at Trivselskommissionen skal kigge på de pædagogiske rammer, mener de Radikale. Undervisningsministeriet forklarer, at skole og pædagogik er et fokusområde, selvom det ikke er nævnt. 

Publiceret Senest opdateret

Det var en overrasket og utilfreds radikal undervisningsordfører Lotte Rod, der læste opgavebeskrivelsen for den nye trivselskommission. 

For i foråret blev Folketingets børne- og undervisningsudvalg enige om, at kommissionen skulle ”beskæftige sig med betingelserne for børns og unges liv og betydningen af de pædagogiske rammer”.

Men pædagogik er ikke nævnt en eneste gang i kommissionens opgavebeskrivelse, der fredag blev offentliggjort. 

Folkeskolen efterspurgte en kommentar på kritikken fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), men redaktionen har i stedet modtaget et skriftligt svar fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Her oplyser ministeriet, at ”de pædagogiske rammer og det pædagogiske arbejde” bliver en del af kommissionens fokus, selvom pædagogik ikke er nævnt i opgavebeskrivelsen.

Ministeriet: Her er de pædagogiske rammer afgørende...

Ministeriet forklarer, at det er en del af to af kommissionens fire hovedområder, der har henholdsvis overskriften ”fællesskaber og relationer” og ”tidlig indsats og forebyggelse”.

I beskrivelsen af det første område fremgår det, at der blandt andet skal kigges på, ”hvordan der kan skabes grundlag for nære relationer og positive fællesskaber i alle børn og unges hverdag, hvor de kan blive set og få støtte, hvis de har det svært. Herunder hvordan børn og unge kan blive mødt af trygge og udviklende miljøer i deres dagligdag og fritid”.

Til dette lyder det fra ministeriet, at ”de pædagogiske rammer og det pædagogiske arbejde er afgørende for, at der i bl.a. dagtilbud og skolen netop kan skabes nære relationer, positive fællesskaber”.

...og også her handler det om pædagogik 

Om det næste område ”tidlig indsats og forebyggelse” henviser ministeriet til en formulering om, at ”kommissionen skal se på, hvordan børn og unges trivsel kan styrkes gennem strukturelle, tværfaglige indsatser. Herunder hvordan børn og unge, der har begyndende tegn på mistrivsel, opspores tidligt og får den rette indsats og støtte”.

Kommissionens medlemmer

  • Rasmus Meyer (formand), forstander på Krogerup Højskole
  • Marie Holt Hermansen, forhenværende formand for Danske Skoleelever
  • Khalil Abdeddaim, playmaker (frivillig træner), GAME
  • Hanne Kirk, programleder, COOP Crew
  • Karin Ingemann, udviklingschef, Danmarks Idrætsforbund
  • Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd
  • Andreas Rasch Christensen, forskningschef, VIA University College
  • Simon Calmar Andersen, chef i TrygFondens Børneforskningscenter, professor i Statskundskab,Aarhus Universitet
  • Lene Tangaard, rektor, Designskolen Kolding
  • Vibeke Jenny Koushede, professor og institutleder, Institut for Psykologi, Københavns Universitet
  • Mie Oehlenschläger, uafhængig tech- og policyrådgiver

Det indbefatter ”også pædagogiske rammer, indsatser og støtte”, skriver ministeriet til  Folkeskolen.

Lotte Rod kritiserede desuden, at der ikke er blevet plads til en eneste lærer eller pædagog i kommissionen, der i alt har 11 medlemmer.

Hertil svarer ministeriet, at det forventes, at kommissionen vil "inddrage lærere, pædagoger og øvrigt pædagogisk personale i sit arbejde”. 

Da kommissionen blev annonceret, lød det i øvrigt i ministeriets pressemeddelelse, at kommissionen består af ”praktikere, der til hverdag arbejder med børn og unge”.

Redaktionen har bedt ministeriet angive konkret, hvilke af kommissionsmedlemmer der her henvises til.

Til det svarer ministeriet, at man med formuleringen henviser til formanden for kommissionen Rasmus Meyer, der til daglig er forstander på Krogerup Højskole, programleder i COOP Crew Hanne Kirk og udviklingschef i Danmarks Idrætsforbund Karin Ingemann.

Kommissionens arbejde skal være færdigt ved udgangen af 2024. Undervejs skal den løbende komme med anbefalinger.