Sådan bliver din skole "Ny Nordisk"

Inden deltagerne i årets Sorø-møde i dag forhandler sig frem til manifestet for Ny Nordisk Skole, er der allerede fastlagt tre grundlæggende spilleregler for de skoler, som vil være "Ny Nordisk Skole-institutioner".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis din skole vil være Ny Nordisk Skole, skal du tilslutte dig det manifest for Ny Nordisk Skole med tilhørende mål og dogmer, som Sorø-mødedeltagerne forhåbentligt kommer frem til i løbet af dagen, siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini. Og du skal også leve op til leve op til tre spilleregler:

 

  • Forpligtende medejerskab. Mindst 85 procent af medarbejderne på skolen skal være med på projektet. Det er ikke nok, at for eksempel kun halvdelen af medarbejderne er med, understreger ministeren. Og så skal skoleledelse, skolebestyrelse og kommunalbestyrelse også være med.
  • Vi lærer af hinandens institutioner på tværs. Der skal være mindst tre institutioner med i et netværk, og det må ikke kun være tre skoler. Det kan være for eksempel to skoler og en børnehave eller en erhvervsskole. Der skal være institutionel spredning. Ny Nordisk Skole dækker børn og unge fra 0 til 18 år.
  • Lokal forankring og inddragelse. Det lokale netværk skal selv udarbejde sin lokale version af manifestet fra Sorø. Forældre og elever skal inddrages. Og så skal det lokale netværk hvert år gennemføre mindst ét fælles forandringsprojekt for netværket.
  •