Gratis måltidsspil om smage

Smag for Livet har udviklet et kortspil til madkundskab om grundsmage, teksturer, duft, farve og umamisynergi. Spil og instruktionsvideoer kan gratis hentes på Smag for Livets hjemmeside.

Publiceret

Pizza med ost og skinke, pasta med kødsauce, og kylling med bacon.

Der er nogle kombinationer af fødevarer, som de fleste mener smager særligt godt. Nu har Smag for Livet udviklet et kortspil, hvor elever får indblik i, hvordan smag, tekstur, aroma og udseende har betydning for, om et måltid bliver vellykket. Især umami har en stor rolle i spillet.

Kortspillet går ud på, at eleverne fra kort på hånden skal tilføje fødevarer til et måltid ud fra forskellige kriterier, der omfatter smag, tekstur, aroma og udseende. Efter spillet samles op i plenum, man kan føre en fælles pointtælling, som til sidst kan danne grundlag for en diskussion i klassen. Spillet forklares via en række videoer, som eleverne selv kan se, og kortene kan printes ud fra en PDF på hjemmesiden.

På Smag for Livets hjemmeside introducerer en forsker fra Fødevareinstituttet, Københavns Universitet, ph.d. Camilla Vinther Schmidt, spillet. Hun lægger vægt på, at der er kommet stort fokus på at spise mere grønt og mindre kød.

”Men det er lettere sagt end gjort. Der vil som regel være en væsentlig forskel på smagen og teksturen af kød og de plantebaserede fødevarer. Ikke mindst umamismagen kan være en udfordring at få med i den plantebaserede kost”, siger Camilla Vinther Schmidt.

Eleverne skal for at vinde kortspillet sammensætte et varieret måltid mad og udfordre alle sanserne. Der er fokus på at få et højt antal umami-point. I spillet arbejder man med fem forskellige måltidskategorier. Grundsmagene, umami har fået sin kategori, måltidets udseende, aromastoffer – lugt og til sidst fødevarens tekstur.S

”Når vi anvender forskellige fødevarer i et måltid og samtidig tænker over, hvad hver af de fødevarer bringer ind, så kan vi stimulere alle vores sanser og dermed give en bedre spiseoplevelse”, lyder det i forklaringsvideoen fra Camilla Vinther Schmidt.