Ministre vil redde Skive, men har ikke budt ind med løsninger

Der skal findes en løsning, så der også fremover uddannes lærere i Skive. Det var budskabet fra flere ministre på Skive-mødet i sidste uge. Men professionshøjskolen Via har ikke hørt fra dem.

Publiceret

”Som jeg sagde i folketingssalen for ikke særlig lang tid siden, så vil vi selvfølgelig se på, om ikke der kan findes en løsning, så det velfungerende seminarium i Skive kan blive ved med at uddanne folkeskolelærere i fremtiden”.

Sådan lød budskabet ifølge Skive Folkeblad fra statsminister Mette Frederiksen, da hun talte i et telt på det midt- og vestjyske politiske møde Skivemødet i sidste uge. Her blev hun spurgt,  om der følger penge med den løsning, som regeringen ser på. Til det svarede hun:

"Jeg er ikke sikker på, at vi kan drive alle de læreruddannelser, vi synes, der skal være, hvis ikke vi er villige til at prioritere det økonomisk, så mon ikke vi også er det”.

Også Moderaternes formand, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, besøgte Skive. Han talte også imod en lukning af læreruddannelsen i Skive.

”Det er en uhensigtsmæssig beslutning. Vi er ved at forberede noget, der er meget større på uddannelsesområdet. Derfor giver det ikke mening at lukke Læreruddannelsen i Skive”, sagde han ifølge en artikel på Skive Kommunes hjemmeside.

Via: Få ansøgere giver dårligere læreruddannelse

Rektor på professionshøjskolen Via Harald Mikkelsen har forholdt sit skeptisk til landspolitikernes udmelding. I en kommentar på via.dk dagen før Skivemødet forklarede han, at planerne om lukningen handler om at sikre kvaliteten af læreruddannelsen i Vestjylland. Da der er for få ansøgere, er det svært at opretholde kvaliteten af uddannelserne. 

"For at understøtte læreruddannelserne i Skive og Nr. Nissum har vi igennem en årrække derfor overført flere millioner kroner årligt fra vores øvrige uddannelser hertil. Som en konsekvens har Vias læreruddannelser bredt set et lavere timetal end læreruddannelserne på andre professionshøjskoler", lyder det fra Harald Mikkelsen. Han opfordrer politikerne, der kritiserer lukningsplanerne, til at kigge på realiteterne.

Efter talen i teltet blev Mette Frederiksen mødt af spørgsmål fra journalister. Her kunne hun ikke garantere, at læreruddannelsen i Skive overlever.

”Vi er i hvert fald gået i dialog med de lokale uddannelsesinstitutioner, om hvordan vi kan løse den her problemstilling. Jeg synes, det er vigtigt at det her ikke bare kommer til at ske lidt tilfældigt, eller uden at vi har en politisk diskussion om det i Danmark”, sagde hun ifølge Skive Folkeblad.

Via mangler dialog om konkrete løsninger

Folkeskolen.dk/lærerstuderende har spurgt Via til dialogen med regeringen. Og svaret fra Via  er, at der ikke har været en konkret dialog med Uddannelses- og Forskningsministeriet om at bevare læreruddannelsen i Skive.

”Via har endnu ikke været i kontakt med departementet angående konkrete løsninger eller løsningsforslag til bevarelse af læreruddannelsen i Skive. Derfor kan vi heller ikke oplyse dig noget om, hvilke konkrete løsningsforslag Statsministeren eller regeringen måtte have i tankerne i forbindelse med udtalelserne om at indgå i dialog med Via for at bevare læreruddannelsen i Skive. Vi forventer at høre mere fra ministeriet omkring dette snarest”, lyder meldingen fra Via.

Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard er medlem af Vias bestyrelse. Han har kæmpet imod bestyrelsens beslutning, men var i mindretal. Derfor er han glad for ministrenes udmelding. 

"Det betyder uendelig meget. Vi er mange, der har kæmpet dag og nat for bevarelsen af Læreruddannelsen i Skive. Vi har helt tiden vidst, at vi havde en god sag og stor opbakning, fordi Vias planer har været i direkte strid med regeringens og Folketingets udmeldinger. Det er selvfølgelig en kæmpe lettelse, at landspolitikerne nu bekræfter det", lyder det fra Peder Christian Kirkegaard på kommunens hjemmeside