Læreruddannelsen

Faktum er, at de tre læreruddannelser i den vestlige del af Region Midtjylland alle er at regne blandt de allermindste læreruddannelser, vi har i landet, påpeger Harald Mikkelsen i en kommentar til statsministerens udmelding.

Lukning af Skive og Nørre Nissum: Nu svarer Vias rektor 
på Mette Frederiksens kritik

Ingen af de politikere, der på det seneste har kaldt vores beslutning for ”uforståelig” eller ”skør”, har reelt forholdt sig til de realiteter, der ligger til grund for vores beslutning, lyder det fra Harald Mikkelsen.

Publiceret Senest opdateret

Det kom bag på rektor på professionshøjskolen Via Harald Mikkelsen, da han forleden hørte statsminister Mette Frederiksen erklære sig uenig i Vias plan om at lukke læreruddannelsen i Skive.  Han hørte hende omtale beslutningen som en  ”kold analyse af, hvad der er økonomisk og fagligt bæredygtigt” og kalde den skadelig for sammenhængskraften i samfundet. I en kommentar på via.dk kalder han udtalelserne opsigtsvækkende:

"Dels fordi det i sig selv er usædvanligt for en statsminister at gribe ind i en selvstændig uddannelsesinstitutions beslutninger om en lokal uddannelse. Og dels fordi udtalelserne tegner et nyt politisk landskab for os, hvor kvalitet, faglighed og ansvarlig resurseanvendelse ikke længere er de vigtigste mål med vores valg af uddannelsernes placering".

For professionshøjskolernes ledelser og bestyrelser er underlagt en lov, hvorefter de skal "sikre uddannelsernes kvalitet og udvikling samt en effektiv drift af professionshøjskolen".

"Som vi har gjort klart fra begyndelsen, handler vores beslutning først og fremmest om at fremtidssikre tilstedeværelsen af en god læreruddannelse den vestlige del af vores region. Årsagen er, at kraftigt faldende optagetal har sat kvaliteten af disse læreruddannelser under pres", forklarer Harald Mikkelsen.

"For at understøtte læreruddannelserne i Skive og Nr. Nissum har vi igennem en årrække derfor overført flere millioner kroner årligt fra vores øvrige uddannelser hertil. Som en konsekvens har Vias læreruddannelser bredt set et lavere timetal end læreruddannelserne på andre professionshøjskoler", påpeger Harald Mikkelsen og opfordrer de mange politikere, der har kritiseret lukningsplanerne til at kigge indad.

"Men ingen af de politikere, der på det seneste har kaldt vores beslutning for 'uforståelig' eller 'skør', beskyldt os for at svigte vores samfundsansvar eller kigge på et 'lille regneark', har reelt forholdt sig til de realiteter, der ligger til grund for vores beslutning", lyder det fra Via-rektoren og peger på, hvad statsministeren og hendes politikerkolleger lokalt og centralt kunne gøre:

"Man kunne fx eksperimentere med lokale jobgarantier, udvidet SU, eller eftergivelse af studiegæld. Man kunne også sætte ind med bedre kollektive transportmuligheder, så 40 km til et uddannelsessted ikke er ensbetydende med flere timers transporttid. På den måde kunne vores politikere selv tage fat om det, der reelt udfordrer sammenhængskraften mellem de større og de mindre uddannelsesbyer i vores samfund, nemlig de unges eget uddannelsesvalg".