'Nogle ønsker, at vi skal bevare sammenholdet i den internationale lærerbevægelse. Derfor er vi nu i gang med at undersøge, hvad den russiske lærerforening er tvunget til at sige, fordi de er en del af et krigsførende land, og hvad der rent faktisk er deres egen vilje', siger næstformand i Danmarks Lærerforening og vicepræcident i den europæiske lærerorganisation ETUCE Dorte Lange.
"Nogle ønsker, at vi skal bevare sammenholdet i den internationale lærerbevægelse. Derfor er vi nu i gang med at undersøge, hvad den russiske lærerforening er tvunget til at sige, fordi de er en del af et krigsførende land, og hvad der rent faktisk er deres egen vilje", siger næstformand i Danmarks Lærerforening og vicepræcident i den europæiske lærerorganisation ETUCE Dorte Lange.

DLF undersøger eksklusion af russisk lærerforening fra internationalt samarbejde

Flere lande ønsker den russiske lærerforening ekskluderet fra internationalt lærersamarbejde. Men næstformand i DLF og vicepræsident i EU’s lærerforening Dorte Lange afventer flere informationer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sammenslutningen af ​​uafhængige fagforeninger i Rusland støtter den russiske præsident Vladimir Putins beslutning om at gennemføre en operation for at afnazificere Ukraine".

Sådan lød indledningen i en kort meddelelse på parablyorganisationen: Føderationen af uafhængige fagforeningers hjemmeside den 24. februar. En organisation, som den russiske lærerforening ESEUR er medlem af.

Dagen efter kom en længere og mere nuanceret erklæring. Men også her udtrykker paraplyorganisationen for russiske fagforeninger uforbeholden støtte til invasionen i Ukraine.

"Vi er overbeviste om, at den militære fase af den fredsbevarende operation vil afsluttes, og at der vil blive fundet politiske løsninger for at afslutte konflikten", står der blandt andet i erklæringen.

Flere lande ønsker ekskluson

Flere lande ønsker ekskluson

Støtten til Ruslands militære aktioner i Ukraine har fået lærerforeninger i flere lande til at ønske den russiske fagforening for lærere, ESEUR, ekskluderet fra den internationale lærerorganisation Education International (EI).

Det gælder ifølge den norske lærerforenings fagblad Utdanningsnytt blandt andet den ukrainske lærerorganisation PON, som også ønsker den russiske organisation udelukket fra deltagelse i European Trade Union for Education (ETUCE).

Danmark deltager i det internationale samarbejde i begge organisationer.

Ifølge næstformand i Danmarks Lærerforening og vicepræcident i ETUCE Dorte Lange har også Polen og Letland opfordret til eksklusion af den russiske lærerforening.

DLF: Sagen må undersøges nærmere

Dorte Lange fortæller, at emnet i går også blev debatteret i Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse. 

"Nogle landes lærerorganisationer ønsker, at vi skal bevare sammenholdet i den internationale lærerbevægelse. Derfor er vi nu i gang med at undersøge, hvad den russiske lærerforening er tvunget til at sige, fordi de er en del af et krigsførende land, og hvad der rent faktisk er deres egen vilje", siger Dorte Lange.

Hvis den russiske lærerforening faktisk mener, at Rusland bør "denazificere" Ukraine, så er der ikke plads til dem i det internationale lærersamarbejde, siger Dorte Lange.

"Hvis de mener det samme som deres hovedorganisation, så vil det være i modstrid med de værdier, som Education International bygger på".

Men der er flere grunde til at tøve med en eksklusion, forklarer den europæiske vicepræsident.

"Det kan have en stor pris at gøre det. Hvis vi sender dem ud, så bliver der et øget pres på randstaterne for, at de også skal trække sig ud. Vi organiserer kun frie og uafhængige lærerforeninger, men det er begreber med noget elastik i. Eksempelvis kan lande som Aserbajdsjan og Kazakhstan komme under stort pres", siger hun.

"Vi arbejder meget systematisk for at bygge fagforeninger med fri debat, og det tager tid. Meget af det arbejde vil blive ødelagt, hvis vi skrider til en eksklusion. Derfor siger vi ikke bare 'Ud med dem'. Det skal drøftes grundigt i EI's bestyrelse", tilføjer Dorte Lange.

DLF fordømmer Ruslands invasion

Den finske lærerforening AOJ besluttede i denne uge at suspendere sit samarbejde med den russiske lærerforening "indtil videre" og har i en  meddelelse på hjemmesiden fordømt Ruslands handlinger i Ukraine. 

Også DLF har via det internationale lærersamarbejde støttet det ukrainske folk og fordømt Ruslands krigshandlinger.

"DLF fordømmer Ruslands invation af Ukraine", understreger Dorte Lange. 

Hun fortæller, at Danmarks Lærerforening modsat AOJ ikke har noget reelt samarbejde med den russiske lærerforening. 

"Det er lidt anderledes for Finland, fordi de sædvanligvis har inviteret den russiske lærerforening til at tale på deres kongresser, da Rusland jo er nabolandet", siger Dorte Lange.

Powered by Labrador CMS