Anmeldelse
Konfliktløsning ved mediation
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mediation er en måde at løse konflikter på. Og konflikter, dem har vi mange af på alle niveauer i skolen. Nogle af disse konflikter kan løses via mediation. Denne bog har ikke specielt fokus på skolen, men har eksempler fra konflikter på arbejdspladser og naboproblemer, hvilket sagtens kan overføres, da skolen i høj grad er arbejdsplads for mange forskellige grupper.
Bogen rummer en detaljeret beskrivelse af, hvordan et mediationsforløb former sig, samt de overvejelser og antagelser, mediationen bygger på, og hvad mediators rolle er. Af de antagelser, som er en forudsætning for den mediation, Lin Adrian og Encore udøver, kan fremhæves 'Parterne kan bedst selv' og 'Der er flere virkeligheder'. Om mediators rolle skriver hun, at mediator ikke arbejder terapeutisk, men med aktiv lytning: 'Det vil sige, at man ikke er optaget af det næste, man selv vil sige, men af at forstå fortælleren på dennes egne præmisser'.
I bogen er der også ideer til, hvad man gør, hvis mediationsmødet går i hårdknude, eller hvis en af parterne rejser sig op og går. I forordet kalder Lin Adrian bogen for en håndbog for dem, der allerede er trænet i mediation og har lyst til inspiration i det videre arbejde, men tilføjer, at den også er for dem, der er nysgerrige efter, hvor og i hvilke situationer mediation kan bruges.
'Konfliktløsning ved mediation' kan klart anbefales til dem, der gerne vil blive bedre til det at samtale, uanset om det er med forældre, kolleger, elever eller ledelse.