Folkeskole i svær konkurrence med privatskole
Folkeskolen skal være bedre til at fortælle, hvad den byder på. Forældre opfatter ofte privatskolen som den bedste. Især på faglighed og færre tosprogede elever. Det viser en undersøgelse, som skolebestyrelsen på Vejlebroskolen i Ishøj har iværksat.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
32 procent af forældrene i Vejlebroskolens distrikt i Ishøj Kommune har valgt den private Ådalens Privatskole. Det har fået skolebestyrelsen på Vejlebroskolen til at bede et analysefirma om at undersøge, hvad forældre i skoledistriktet mener om folkeskolen og privatskolen.
Privatskolen opfattes som den bedste. Bedst til det faglige, til gode karakterer, og så er der færre elever med anden etnisk og kulturel baggrund, svarer flertallet af forældrene.
Undersøgelsen kan bruges til at blive bevidst om, hvordan folkeskolen skal sælge sig selv i distriktet, for mange ved ikke, hvad den står for, lyder en af konklusionerne i undersøgelsen fra Scharling Research.
"Jeg synes ikke, at folkeskolerne i Ishøj gør nok for at promovere sig selv til familier med små børn. Vi ved ikke, hvad de har at byde på, og hvordan man for eksempel løser to-sprogs problematik og store kulturelle problemer", har en forælder skrevet i undersøgelsen.
Folkeskolen skal altså have en klarere profil, hvis den vil vinde konkurrencen.
Bedre opførsel i privatskolen
60 procent af familierne har endnu ikke skolebørn, så de har svaret ud fra tro og forventning. I syv af otte spørgsmål vinder privatskolen. Forældrene mener, at der er klare regler for adfærd og opførsel i privatskolen, et højt fagligt niveau og et godt socialt miljø. Stor forældreindflydelse og god kontakt mellem skole og hjem tæller også meget. Så er der de færre elever i klasserne og bedre standard på bygninger og faciliteter.
Folkeskolen vinder kun på et spørgsmål. Nemlig at den er "god til at tilgodese børn med specielle behov".
"Det synes vi slet ikke er retfærdigt. Men det er altså, hvad man tror", siger næstformand i skolebestyrelsen på Vejlebroskolen Erling Böttcher.
Han fortæller, at skolebestyrelsen i den nærmeste tid vil tage kontakt med børne- og undervisningspolitikerne i kommunen for at drøfte rapportens konklusioner nærmere.
Blandt de forældre, der overvejer at vælge en privatskole, betyder det meget, at de kan samarbejde med andre forældre, der ligner dem selv. I denne gruppe er der også flere, der bor i ejerbolig.
I det hele taget viser undersøgelsen, at det som udgangspunkt er en holdning, der ligger bag et skolevalg. Dem, der vil vælge folkeskolen, taler om "en skole for alle", og at det er en samfundsmæssig og social pligt at vælge folkeskolen frem for en privat skole. De mener, at det øger børnenes sociale kompetencer og er vigtigt, at man lærer at omgås mennesker med forskellige baggrunde.
Økonomien spiller også ind i forældrenes beslutning.
Folkeskolen bør åbne op
"Skal man udpege et enkelt budskab, som kan omvende flest skeptikere til at vælge folkeskolen, så er det karaktergennemsnit. Om man kan lide det eller ej, så har privatskolevælgerne et stort fokus her. Det vil sige, at privatskolen skal matches og helst slås, hvad angår karakterer", siger Erling Böttcher.
I undersøgelsens konklusioner står, at det er vigtigt at gøre gældende, at folkeskolen faktisk har høje faglige ambitioner, dygtige lærere, mulighed for særlige tilbud som kun en stor skole kan have det, undervisningsdifferentiering med mere. Altså at folkeskolen skal være bedre til at fortælle, hvad den kan. For i undersøgelsen er der mange forældre, der udtrykker usikkerhed om deres viden om de to skoleformer.
"Ud over at fremstille skriftligt informationsmateriale bør man muligvis også overveje at åbne folkeskolen op på forskellig vis, så forældrene ved selvsyn kan få øjnene op for, hvad folkeskolen kan tilbyde, og hvad den står for", står der i konklusionerne.
Forældrene er også blevet spurgt, om de kunne ønske sig en bestemt profil på folkeskolen. Her svarer et flertal "idræt" tæt fulgt af "kreativitet".
Læs Erling Böttchers artikel om undersøgelsen via link til højre