Christina blev spyttet i ansigtet

Som lærer kan hun godt se den pressede elev bag de råbte ukvemsord. Men da Christina Rinaldo blev sparket, spyttet på og så slået, knækkede hun og måtte sygemelde sig.

Publiceret

Eleven spytter og slår

»Jeg har sat mig på en lille rulleskammel for at være tæt på eleven og skærme af for de andre, da undervisningen skal begynde. Jeg siger, at vi begynder med bogen, og så vil jeg præsentere dagens program om et kvarter. Selv om jeg havde planlagt en ordjagt og noget bevægelse i lektionen, kunne jeg mærke, at vi skulle have en helt stille start«.

Sådan kom det ikke til at gå. Eleven råber: »Du bestemmer ikke over mig«. Læreren prøver at aflede, fordi det plejer at hjælpe. Hun triller skamlen lidt væk.

»Det kunne eleven slet ikke klare. Jeg fik et los over skinnebenet. Det gør meget ondt, men jeg viser det ikke. Jeg beder eleven om at tage sit penalhus frem - og så snotter eleven mig lige i ansigtet. Eleven skubber stolen tilbage, jeg rejser mig brat og får så en lammer af et slag på skulderen. Eleven løber ud af lokalet. Jeg tørrer ansigtet for spyt og tårer og siger til klassen, at de skal fortsætte med deres arbejdsbøger, så vil jeg finde ud af, hvad der sker. Alle sidder helt stille i chok«, siger Christina Rinaldo.

Hun går ud for at finde eleven. Der er tre steder på skolen, hvor eleven plejer at løbe hen, når der er brug for det. Hun bliver bange for, at eleven har forladt skolen, for ingen af de tre steder finder hun eleven. Så møder hun en kollega og bryder sammen. Christina Rinaldo bliver bugseret ind på skolens kontor, og andre tager over.

»Jeg kan slet ikke stoppe med at græde. Jeg kan ikke flytte mig, men andre tager sig af mig«.

Og andre finder eleven.

Christina Rinaldo vil gerne hjem, og om aftenen ringer en psykolog fra Falck Healthcare til hende. Næste formiddag får hun tid hos psykologen.

Det skete lige efter en efterårsferie. Christina Rinaldo begynder på arbejde igen efter jul. Først en time om dagen, og så trapper hun langsomt op.

Stress og tankemylder

Tiden som sygemeldt var rædsom. Hun kunne ikke sove om natten, så når familien var på arbejde og i skole, sov hun nogle timer midt på dagen. Om natten kørte tankerne rundt i hovedet. »Jeg ville så gerne have handlet anderledes over for eleven. Talt med barnet og givet det kram, som barnet havde brug for«.

Mens hun var sygemeldt, gik hun fem kilometer hver dag, havde det dårligt med forhøjet blodtryk og havde alle tegn på stress.

»Psykologen fortalte mig, at jeg havde gjort alt det rigtige. Det skulle jeg tage med mig. Det samme gjorde min leder og mine kolleger. Jeg talte med mit team, jeg fik blomster, og alle var så søde. Jeg tog også mig selv alvorligt, da jeg var sygemeldt - slappede af, trænede og gik tur. Men jeg havde det meget dårligt«.

Christina Rinaldo har været lærer siden 2002. Hun har været støttelærer for en elev med emotionelle vanskeligheder i 25 timer om ugen. Hun har arbejdet med modtageklasser og i både almen- og specialklasser. Hun var først lærer i Vallensbæk, senere i København i ti år og nu nogle år på Frederiksberg.

Hun er tidligere blevet skubbet til af en elev, og ellers har det mest været grimt sprog og råb, når nogle børn havde det dårligt. De udadreagerende elever, hun tidligere har mødt, har mest råbt højt, og så har de indimellem slået andre børn.

Kram til eleven

»Jeg har bagefter talt med min leder om, at jeg gerne ville have haft mulighed for at møde eleven lige efter hændelsen. Give et kram og fortælle, at jeg ikke var vred. At jeg godt vidste, at eleven havde handlet i affekt. Sådanne elever føler sig forkerte hele tiden, de bliver skældt ud af alle, og de andre elever ser skævt til dem. Eleven er enormt flov og ved jo godt, at man ikke må slå«.

»De andre børn lider også under sådanne voldsomme oplevelser. Hvis der er fem-seks børn i en klasse, der reagerer uhensigtsmæssigt, betyder det jo noget for alle børn i klassen - både de stille og de udadreagerende. Det er traumatisk for alle«.

Da Christina Rinaldo begynder på arbejde igen efter jul, vil eleven slet ikke tale med hende. Eleven hvæser og siger: »Gå væk, skrid«, når de mødes. Eleven er ikke i klassen, når hun underviser.

»Jeg kan slet ikke komme i kontakt med eleven de første tre måneder. Jeg havde været den elevs anker, og jeg havde svigtet. Jeg var forsvundet, havde været væk i lang tid«, siger Christina Rinaldo, der stadig fortryder, at hun ikke fik talt med eleven den dag, hun blev slået og spyttet på. Og at hun ikke fik givet det kram.

Da Christina Rinaldo er ved at være oppe på fuld arbejdstid i april, knækker hun igen. Hun beslutter at gå en dag ned i tid fast og selv betale. Hun bliver også fritaget for nogle fag.

»Jeg havde en rigtig stressreaktion og var helt nede at vende. Men jeg er glad for at være tilbage. Ingen har presset mig, alle har forståelse for, at jeg har haft brug for tid. Jeg skulle genvinde dét, at jeg kunne være i kontrol i klassen«, forklarer hun.

»Og jeg elsker stadig mit arbejde«.


Var aldrig vred

Først da hun har været tilbage på arbejde i tre måneder, får hun endelig lov til at give eleven en krammer.

»Jeg fortæller, at jeg aldrig har været vred, og eleven siger: 'Jeg er så ked af, at jeg slog dig'. Der gik et halvt år, før barnet fik den krammer, det havde sukket efter. Og forældrene har jeg aldrig talt med, den kontakt tog ledelsen og teamet«.

Eleverne havde fået at vide, at Christina var sygemeldt med stress, og alle spurgte, om hun var okay, da hun kom tilbage.

»Jeg har lært, at jeg også skal tænke på mig selv. Sådan er lærere ikke indrettet, vi tænker altid, at børnene kommer først. Sådan er vi nok bare. Vi kan godt se igennem alt det, der kommer ud af børnenes mund, når de er i affekt og har det dårligt. Men det er da voldsomt, når nogle råber: 'Jeg slår dig ihjel' eller 'Fuck dig, luderkælling'. Heldigvis får vi flest krammere af eleverne«, siger Christina Rinaldo.

Af hensyn til de involverede parter kan der være detaljer, som redaktionen har valgt at udelade

#INKLUSION

Hvorfor er vold og verbale overgreb blevet normalt ifolkeskolen? Hvem hjælper lærere, elever og forældre, når deninkluderende folkeskole fejler?

I en ny serie giver Folkeskolen ordet tildem, der er kommet i klemme i folkets skole - og til dem, der haret bud på en løsning.

»Jeg ville så gerne have handlet anderledes over for eleven. Talt med barnet og givet det kram, som barnet havde brug for«, siger Christina Rinaldo. Der gik et halvt år, før hun endelig fik givet eleven, der havde spyttet og slået hende, en krammer.


Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Powered by Labrador CMS