Debat

Debat: Vær med i Fit First-forskningsprojekt for 4. og 5. klasse

Publiceret

Vi er et bredt og erfarent forskerhold ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og vi vil gerne invitere alle landets folkeskoler, privatskoler, friskoler og internationale skoler til at deltage i Fit First 20, et forskningsprojekt, der har fokus på børnes bevægelse og sundhed.

Hver af skolerne kan deltage med 4. og 5. klassetrin. Vi starter i august 2023 og projektet kører i to skoleår. Der er to tredjedele chance for at komme i indsatsgruppen.

I projekterne vil vi undersøge effekterne af at bruge vores Fit First bevægelseskoncept, ved at sammenligne kontrolgrupperne med gruppen, hvor lærerne er uddannet til at lave Fit First, samt få manualen så de kan lave Fit First-sessioner med deres klasser.

Indsatsskolerne har Fit First 20 i 3x40 min om ugen i ét helt skoleår, og halvdelen af indsatsskolerne får tillige en 8 ugers booster det efterfølgende år, hvor der etableres et samarbejde med 4 lokale idrætsforeninger. Målingerne dækker trivsel, bevægelsesglæde, fysisk form og sundhedsprofil med testning én dag per skole, henholdsvis i starten af skoleåret 2023/2024, i slutningen af skoleåret 2023/2024 og i slutningen af skoleåret 2024/2025.

Hvis I bliver udvalgt til at bruge Fit First, får de involverede lærere og pædagoger et kompetenceløft samt udstyr til brug i undervisningen i form af manual, bolde, veste og kegler. 

Fit First-kurserne varer 6 timer (evt. 2x3 timer på forskellige dage) og afholdes på skolen (eller i omegnen) og sammen finder vi en god dag i månederne/ugerne op til indsatsen starter. 

Fit First-idrætstimerne er planlagt på en måde, der kræver minimal forberedelsestid af lærerne. 

Hvis I er med i kontrolgruppen, kan vi tilbyde Fit First 20-kurset og materialerne, efter at vi har lavet opfølgningstestene 2 år senere. Alternativt kan vi tilbyde Fit First Teen, målrettet 13-16-årige børn, 1 år senere. Tilbuddet vil ikke omfatte målingerne, som er en forskningskomponent. Det betyder, at skolerne ikke skal bruge tid på målinger. 

Ifølge tidligere undersøgelser, når eleverne bruger mere tid på sport og fysisk aktivitet, er der en forbedring af fagligheden, fysisk og psykisk sundhed. 

De eneste resurser, der kræves af skolen er vikardækning for de 6 timer, men vi kan også reducere behovet for vikarer ved at lade de involverede klasser deltage i forløbets praktiske forløb og/eller placere forløbet efter undervisningstid. Kurserne kan placeres i uge 31, så I undgår midlertidig dækning. 

Uanset hvilken gruppe I tilhører, skal hver klasse afsætte ca. 2 timer til test 2-3 gange i løbet af projektet (lige i starten og lige i slutningen af projektet). 

Tilmelding og yderligere info: PhD studerende, Chiara Cimenti ccimenti@health.sdu.dk og Professor i Sport og Sundhed Peter Krustrup pkrustrup@health.sdu.dk

Fit First20 bygger på det stærke idrætsfaglige samarbejde indgået i 2018 mellem Syddansk Universitet (SDU), Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) med 18 specialforbund. Samarbejdspartnerne har omhyggeligt udarbejdet og udviklet et unikt koncept ud fra den nyeste viden om betydningen af fysisk aktivitet for børns sundhed, fysiske form og læring. Det er et undervisningsforløb målrettet mellemtrinnet i de danske grundskoler, med fokus på højintense, sjove og involverende øvelser fra 20 idrætsgrene. Konceptet er støttet af Ole Kirk’s Fond, og det er derfor gratis at deltage. Fit First 20 projektet indgår i FIT FIRST FOR ALL projektet hvor vi kortlægger langtidseffekter af FIT FIRST på alle klassetrin, med støtte fra Novo Nordisk Fonden.Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Danmarks Idrætsforbund (DIF) Team Danmark Ole Kirk's Fond 

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Powered by Labrador CMS