Skolevalg foregår hvert andet år men er særlig aktuelt i år, hvor vi også får et folketingsvalg.

Skolevalget er udskrevet - elever fører valgkamp de næste uger

Statsministeren har udskrevet skolevalg. Det foregår 31. januar 2019, og omkring 78.000 elever er tilmeldt. På Uglegårdsskolen i Solrød kommer ungdomspartierne ud til valgmøde et par dage før. Godt og aktuelt projekt, mener samfundsfagslærer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det bliver en god optakt - også til det senere folketingsvalg i år - at få ungdomspartierne på besøg. Det bliver meget autentisk. Når man tilmelder sig skolevalg, kan man bede om at få ungdomspartierne ud til valgmøde, og det er en god måde at få eleverne i 8. og 9. klasse motiveret på", siger Christian Jensen, der underviser i samfundsfag, historie, kristendom og valgfaget Medborgerskab i 7. klasse på Uglegårdsskolen i Solrød.

Skolevalg: Eleverne vil have kortere skoledage og hårdere straffe

Eleverne i 8. klasse skal arbejde med skolevalget, diskutere hvad en mærkesag er, tale om holdninger og ideologier i ugerne her op til skolevalget. 9. klasserne på skolen har arbejdet med det repræsentative demokrati, folketingsvalg og partierne sidste år, så de vil bare deltage i selve valghandlingen torsdag den 31. januar.

Valgnat på skolen

"Det er spændende for eleverne at høre repræsentanterne fra ungdomspartierne. De har mere kant end partierne har. Men hele skolevalget er et godt projekt - alene det at statsministeren fra Statsministeriet udskriver skolevalget, og når vi i år oven i købet skal have et folketingsvalg, så bliver det meget realistisk. Jeg underviser på vores verdensklasselinje, og vi har allerede nu besluttet, at vi vil holde en stor valgnat, når vi får folketingsvalg", siger Christian Jensen.

Skolen har haft kommentator og forfatter Noa Redington på besøg i november for at fortælle eleverne om situationen i dansk politik. Her forklarede han, at valgemnerne for folketingsvalget bliver flygtninge/indvandrere, ældre og sundhedspolitik.

"Politik er svært at forholde sig til for nogle af eleverne i 8. klasse. Sidste gang fortalte flere efter skolevalget, at de nok havde stemt på "det forkerte parti", men nu var de blevet klogere. I 9. klasse er de meget mere afklarede. Men jeg synes, de unge interesserer sig meget for samfundet - især verdenspolitik, hvad Trump foretager sig og hele klimaproblematikken", siger Christian Jensen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen opfordrer i en video eleverne til at lytte efter, hvad andre mener især dem, de er uenige med, vælge mærkesager og diskutere det på skolerne.

Skoler i udsatte områder var svare at få til at deltage i Skolevalg 2017

Skolevalg 2019 sender 24 mærkesager ud til de tilmeldte skoler. Dem skal eleverne orientere sig i og udvælge tre som deres mærkesager. Skolen skal også udnævne en valgansvarlig - ofte skolelederen - og en valgkontrollant - ofte en samfundsfagslærer plus opstille stemmeboks og valgurne til stemmesedlerne på skolevalgsdagen.

www.skolevalg.dk kan man finde lærervejledninger og materiale til arbejdet.