Jakob Ragnvald Egstrand er ny formand for Foreningen af Lærere i Historie og Samfundsfag.

Faglig forening reddet på falderebet: Falihos har fået ny formand

Det så længe ud til, at den faglige forening for historie- og samfundsfagslærere måtte dreje nøglen om. Men i 11. time meldte en ny bestyrelse sig på banen. Den er nu officielt valgt på foreningens generalforsamling.

Publiceret Senest opdateret

Det var så småt begyndt at snerpe til for Foreningen af Lærere i Historie og Samfundsfag (Falihos).

Det meste af bestyrelsen inklusive formanden meldte i starten af skoleåret, at den ikke ønskede at genopstille.

Med få måneder tilbage til generalforsamlingen den 26. februar, hvor en ny bestyrelse skulle vælges, havde ingen endnu meldt sig på banen til at overtage depechen.

Dermed så det længe ud til, at eneste punkt på søndagens generalforsamling ville blive et nedslående et af slagsen; nemlig at lukke og slukke.

Sådan gik det heldigvis ikke.

I 11. time meldte der sig en ny bestyrelse på banen, og den har i dag officielt fået overdraget ansvaret for at skrive næste kapitel i historien om den faglige forening, der har eksisteret siden 1960.

Ny formand er Jakob Ragnvald Egstrand. Han glæder sig over sin nye titel og ikke mindst, at foreningens arbejde kan føres videre.

”Jeg blev kontaktet i slutningen af 2022 og spurgt, om jeg kunne tænke mig at stille op til bestyrelsen. Det brugte jeg juleferien på at tænke over og nåede frem til, at jeg gerne ville stille mig til rådighed”, siger han til folkeskolen.dk/historieogsamfundsfag og tilføjer:

”Der er behov for en faglig forening, der repræsenterer nogle fag i folkeskolen, der er presset på både indhold og timetal. Som kan være med til at fremme fagenes stilling i folkeskolen”.

Foreningen skal gå på tre ben

Den nye formand understreger, at den nye bestyrelse nu i fællesskab skal udpege fokuspunkter og udarbejde en strategi for foreningens fremtidige arbejde.

”For mig at se skal den faglige forening gå på tre ben. Den skal for det første bistå medlemmerne, der har en hverdag med lavt timetal og mange mål at nå, med sparring og inspiration omkring fagdidaktikken”, siger Jakob Ragnvald Egstrand.

Det andet ben er fagenes stilling i folkeskolen rent skolepolitisk, hvor foreningen skal søge dialog og indflydelse, hvor det er muligt, understreger formanden:

”I det ligger også at være synlig i den offentlige debat og at deltage i diverse fagligt relevante fora og arrangementer”.

Endelig skal foreningen ifølge formanden arbejde for at fremme den fagdidaktiske udvikling af historie og samfundsfag i folkeskolen:

”Vi skal spille ind til, hvad fagene skal rumme fremadrettet. De politiske udmeldinger går på, at folkeskolen skal afakademiseres. Hvad er historie og samfundsfags stilling ind i det?”

Den nye bestyrelses allerførste opgave bliver dog at kigge på udfordringen med at rekruttere medlemmer.

”Der er et nedadgående medlemstal, og det skal vi have vendt. Vi er en forening, der er legitimeret af en stærk medlemsbase, nemlig lærerne, der står midt i praksis i skolen. Dette sikrer, at vi har et stærkt afsæt at arbejde ud fra og søge indflydelsen, hvor det er muligt”, siger Jakob Ragnvald Egstrand.

Fortid i ministeriet

Med formandsposten i Falihos kan han skrive endnu et punkt på i et forvejen imponerende cv.

I alt har Jakob Ragnvald Egstrand 12 års undervisningserfaring i historie og samfundsfag. Han har en kandidatgrad i pædagogisk filosofi med speciale i historie og identitetsdannelse og har fungeret som netværkskonsulent for kulturfagene i Tårnby Kommune.

Han har desuden en fortid som læringskonsulent for historie og samfundsfag i Børne- og Undervisningsministeriet, hvor han blandt andet har været med til at skrive Fælles Mål for fagene samt at udarbejde den nye prøveform og skrive prøvevejledningen.

Herefter gik turen videre til en stilling som udskolingsleder på Kirkebjergskolen i Vanløse. Efter fire år som del af skoleledelsen vendte han efter coronanedlukningerne tilbage til et job som lærer i historie og samfundsfag på Løjtegårdsskolen i Tårnby Kommune.

”Der var for mange administrative opgaver, og for få der havde med eleverne faglige udvikling og trivsel at gøre. Jeg savnede at stå foran en klasse og undervise. Jeg savnede relationsarbejdet og ikke mindst fagnørderiet”, siger han.

Hvor Jakob Ragnvald Egstrand er vendt tilbage til den daglige undervisning, har mange i den netop afgåede Falihos-bestyrelse bevæget sig den anden vej.

Bestyrelsen sad på posten i mere end 10 år, og i mellemtiden fik flere medlemmer - herunder nu tidligere formand Dennis Hornhave Jakobsen - job uden for folkeskolen, hvilket var en af grundene til, at den valgte at trække sig.

I den nye bestyrelse har størstedelen af medlemmerne deres daglige gang i folkeskolen, og det glæder Jakob Ragnvald Egstrand.

”Hvis vi skal repræsentere medlemmerne og varetage deres interesser, er det vigtigt, at vi selv er i praksis”, siger han og understreger, at der ikke i det ligger en kritik af den tidligere bestyrelses arbejde:

”Den afgående bestyrelse og min forgænger på posten som formand har gjort et kæmpestort stykke arbejde for at få fagene på landkortet og for at søge indflydelsen, der hvor de bliver udviklet. Det er store sko, jeg skal udfylde”.

Den nye bestyrelse består ud over Jakob Ragnvald Egstrand af Martin Langballe Topf som næstformand samt Nanna Celia Lassen, Søren Nørgaard Meinert, Allan Jensen, Jane Weyhe og Anders Peter Nielsen.

”Bestyrelsen består af lærere, som har mod på opgaven, og som også har erfaring med foreningsarbejde, økonomistyring, sociale medier og didaktisk udvikling af fagene. Det er et ret stærkt hold, og vi glæder os til at komme i gang”, slutter Jakob Ragnvald Egstrand.