Elektronik holder ikke til hvad som helst, og hvis eleverne for eksempel sløser med opbevaringen af elektronikken, hænger forældrene på regningen.

Forældre føler sig presset til at erstatte skole-iPads

Forældreorganisationen Skole og Forældre oplever, at skolerne læsser et urimeligt ansvar for kostbart it-grej som iPads og notebooks over på forældrene. Juraen er ikke helt klar, fordi der ikke er nogen retspraksis, men hvem der skal betale for en knust skærm afgøres af, om uheldet var "hændeligt".

Publiceret

CULPAREGLEN

Culpareglen bruges til at vurdere, om en person har udvist skyld(culpa) i forbindelse med en handling og derfor ererstatningsansvarlig. I forbindelse med erstatning af en bortkommetbog udtalte Ombudsmanden følgende om culpareglen i forhold tilbørn:

"Børn ifalder selvstændigt erstatningsansvar for deresskadegørende handlinger på samme grundlag som andre. Når manvurderer om et barn har handlet culpøst, sammenligner man med etnormalt barn på samme alder; ikke en voksen."

"Den culparegel, der gælder for børns erstatningsansvar, kanformentlig formuleres sådan, at et barn ifalder ansvar, hvis dethar handlet anderledes, end børn på dets egen alder normalt handler(eventuelt ville have handlet) i den samme situation."

"Hvis en elev skal kunne fritages for ansvar - fordi eleven ikkehar handlet forsætligt eller uagtsomt - kræver det efter minopfattelse, at eleven kan komme med en plausibel og overbevisendeforklaring."

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forbindelse med udlevering af computere til elever i 0.-6. klasse har Helsingør Kommune sendt et brev til forældrene, hvori det blandt andet hedder: "Eleven er ansvarlig for, at den lånte netbook i lighed med andre undervisningsmaterialer afleveres i samme stand, som de blev modtaget i. Det er således elevens risiko, hvis computeren beskadiges eller stjæles."

Meldinger som den har fået forældreorganisationen Skole og Forældre til at reagere, og formand Mette With Hagensen protesterer i et nyhedsbrev fra Skole og Forældre over, at nogle skoler prøver at overlade det fulde erstatningsansvar til forældrene.

"Det er min klare opfattelse, at det er skolen, der er ansvarlig for udstyret, hvis en iPad ved et hændeligt uheld bliver beskadiget eller bliver væk. Sådan er retstilstanden i dag, når skolen udleverer bøger og det er ikke anderledes, når der er tale om en iPad eller en computer", siger Mette With Hagensen.

Ingen retspraksis

Folkeskolen.dk har spurgt jurist og lektor ved Aarhus Universitet Birgit Liin, som forklarer, at hændelige skader er barnet/forældrene ikke erstatningsansvarlige for, men det er de ved uagtsomhed. Det beror på en diskussion, om hvor grænsen går mellem hændelige uheld og simpel uagtsomhed, blandt andet fordi barnets alder skal tages i betragtning.

"Er der noget at bebrejde barnet? Har barnet handlet anderledes end andre børn i samme aldersgruppe? Hvis en seksårig putter en iPad i tasken, og den så falder ud, fordi lynlåsen springer op, så er det et hændeligt uheld", siger Birgit Liin og fortæller, at den, der vil have erstatning, har bevisbyrden.

I mange tilfælde vil ansvaret for erstatning bero på en diskussion mellem skole og forældre, blandt andet fordi der ikke er nogen retspraksis på området endnu.

"Det er ikke hensigtsmæssigt for skole-hjem-samarbejdet, hvis man bliver uenige om erstatningsansvaret. Kommuner har et ansvar for at sikre at sådanne sager ikke opstår, og hvis det er muligt, vil den nemme løsning for kommunerne være at forsikre sig ud af problemet", siger Birgit Liin.

Har du erfaringer fra din skole eller kommune, hvor der har været uenighed om ansvaret ved et uheld med elektronikken?

Smadrede iPads koster kassen