Tyskfransk

Anbefalinger

Fra Rikke Hjort Hvillum, fransklærer på Skovvangskolen i Aarhus og faglig rådgiver for fransk på folkeskolen.dk/tyskfransk.

Publiceret Senest opdateret

Podcast Vi elsker eksperter 

Sproglærere er jo ofte ret vilde med at nørde sprog – ikke blot inden for eget fagfelt, men også tværsprogligt. Har du det også sådan, så kan jeg anbefale podcastserien "Vi elsker eksperter", som er produceret af Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet. 

Det er en podcastserie, hvor du får indblik i centrale emner inden for de områder, der forskes i på instituttet. Du kan også blive klogere på emner med relevans for Europas og den globale verdens kultur, politik og sprog. I løbet af de 20 minutter, de enkelte podcasts strækker sig over, stiller værten en række spørgsmål og inviterer lytteren ind i den samtale, der udfolder sig sammen med eksperten inden for området. Jeg har blandt andet med interesse lyttet til afsnittet: "Hvordan du lærer et fremmedsprog og accepterer dine fejl". 

Henvisning vi-elsker-eksperter.simplecast.com 

Tv Franske serier og film til novembermørket 

Så er det igen blevet tiden, hvor det er rart med god underholdning inden døre – til sin helt egen franske fornøjelse. Der findes et godt udbud af franske tv-serier, der passer til novembermørket. Serien "Lupin" er nu i gang med tredje sæson, hvor Omar Sy stadig spiller hovedrollen som Assane Diop, der er inspireret af gentlemantyven Arsène Lupin. Mine elever i grundskolen elsker den. Mine studerende på læreruddannelsen er vilde med serien "Le Bazar de la Charité" – jeg har selv kun set et enkelt afsnit, men det tegner godt, så den er på listen over fransksproget input til en efterårsstund i sofaen. 

Er man til en tur i biografen, så er der heldigvis også muligheder for fransk input. Har du endnu ikke fået set "Madeleines Paris" med makkerparret Line Renaud og Dany Boon, så skynd dig af sted. Et andet spændende makkerpar i fransk film er instruktørerne Éric Toledano og Olivier Nakache, der blandt andet havde kæmpe succes med "Intouchables". Midt i november har deres nyeste film, "Une Année Difficile", premiere i danske biografer, så en oplagt mulighed for at tage i bio – måske sammen med en kollega? 

Ud af huset Lad os hylde vores kolleger 

Når jeg nu nævner kollega, så er det en anbefaling, at alle fransklærere sætter et stort kryds i kalenderen torsdag den 30. november, hvor "La Journée internationale des professeurs de français" finder sted. Formålet med dagen er at sætte fokus på arbejdet som fransklærer eller -underviser, og temaet for dagen er i år: "Fières et fiers d’enseigner le français!" Du kan fejre stoltheden over at udføre dette arbejde sammen med kolleger i København på Institut Français, hvor der er sammensat et program fra 14.30 til 17.15. Bor man som jeg i Jylland, så kan man alligevel være en del af fællesskabet og deltage i begivenheden online. Og ellers kan man blot huske på dagen at hylde sin gode franskkollega på arbejdspladsen eller sende en hilsen til andre kolleger inden for faget.

Se mere om tilmelding og program på fransksprog.dk, søg på journée internationale