Emmas ko-kompositioner vandt foran 111 andre forskningstalenter i den yngste række i Unge Forskere.

15-årig vandt forskerpris: Muhsik for køer øger mælkeproduktionen

Som den første har 15-årige Emma Weiss Nielsen fra Erritsø Fællesskole påvist, at musik i langsomt og vekslende tempo øger mælkeproduktionen hos mejerikøer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At køernes ydelse afhænger af radioen i stalden, har både landmænd og forskere kendt til længe. Men det er ikke blevet undersøgt i dybden. 

"Og jeg tænkte, at det kunne da ikke passe. Der må da være en masse andre kompositoriske parametre, der påvirker produktiviteten. Så lavede jeg et forsøg, og det er nu blevet til et helt projekt," siger den unge forsker bag projekt Muhsik - et produktionsoptimerende middet i en pressemeddelelse fra finalen i konkurrencen Unge Forskere, som netop er afluttet. 

En jury bestående af 43 fagfolk kalder Emma Weiss Nielsens metode 'ekseptionel stærk'. Skoleeleven fra Erritsø ved Fredericia har udviklet en algoritme, som kan anvendes ved komposition af musik, som øger køers mælkeproduktion.

Læs mere